Lijek se masovno koristi za liječenje gojaznosti: "Vegovi" nije registrovan u Crnoj Gori

Lijek je osmišljen kako bi se izborio sa dijabetesom tip 2, ali je kao nuspojava otkriven gotovo zagarantovan gubitak kilograma

16507 pregleda 3 komentar(a)
Nije bilo zahtjeva za registraciju lijeka kompanije "Novo Nordisk", Foto: Rojters
Nije bilo zahtjeva za registraciju lijeka kompanije "Novo Nordisk", Foto: Rojters

Lijek "vegovi" koji se u svijetu masovno koristi i zloupotrebljava za liječenje gojaznosti nije registrovan u Crnoj Gori.

Iz crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) "Vijestima" su kazali i da nije bilo zahtjeva za registraciju ovog lijeka koji proizvodi kompanija "Novo Nordisk".

Lijek "vegovi", čiji je aktivni sastojak semaglutid, osmišljen je kako bi se izborio za dijabetesom tip 2, ali je kao nuspojava otkriven gotovo zagarantovan gubitak kilograma, zbog čega se masovno koristi i zloupotrebljava, pa i među brojnim javnim ličnostima.

Slična situacija zabilježena je i tokom prethodne godine, kada je sve veći broj poznatih ličnosti, influensera i građana radi ubrzavanja procesa mršavljenja koristio lijek "ozempic", primarno namijenjen osobama sa dijabetesom.

Crna Gora je prije dvije godine dobila dozvolu za njegovo stavljanje u promet, ali u prethodnim mjesecima nije zabilježena zloupotreba ovog lijeka, najviše zbog nestašice na globalnom nivou.

Nadležni su u septembru ove godine kazali da primjena "ozempica" u cilju gubitka tjelesne mase nije u skladu sa odobrenim indikacijama i da uzimanje lijeka na svoju ruku, u nekontrolisanim uslovima i uz savjetovanje sa nestručnim licima, može dovesti do dugoročnih posljedica.

Iz CInMED su tada kazali i da “ozempic” kao i drugi ljekovi može da ima neželjena dejstva poput hipoglikemije, vrtoglavice, povraćanja i akutnog pankreatitisa.

"Primjena van odobrenih indikacija, od osoba kojima nije namijenjen, može rezultirati češćim ispoljavanjem poznatih, ali i pojavom novih, neočekivanih neželjenih reakcija", upozorili su iz CInMED.

BBC je nedavno objavio da su "vegovi" i "ozempic" odobreni u Sjedinjenim Američkim Državama 2021. godine, ali i da u Britaniji, zemlji u kojoj je gojazan svaki treći stanovnik, pacijenti mogu da dobiju "vegovi" ukoliko imaju problem sa prekomjernom težinom i zdravstvene problem izazvane većom kilažom.

Zloupotrebe tih ljekova registrovane su u regionu, pa je tako Srbija ograničila prodaju ljekova za dijabetes i bolesti štitne žlijezde bez recepta i ljekarskog izvještaja u apotekama. To je učinjeno i nakon što su zabilježene nestašice lijeka "ozempic", izazvane zloupotrebama građana koji ga kupuju "na svoju ruku" za mršavljenje.

Bonus video: