Kolašin: Evidentiraće koliko su ažurni odbornici

Skupština opštine Kolašin ponovo uvodi objavljivanje evidencije rada izabranih predstavnika građana

2619 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Skupština opštine (SO) Kolašin ponovo će početi sa praćenjem ažurnosti rada odbornika, odnosno objavljivanjem evidencije rada odbornika.

Ta evidencija nije vođena u novom sazivu lokalnog parlamenta, a prvi put je tu praksu, odnosno poštovanje Poslovnika u tom smislu, tokom prošlog saziva uveo bivši predsjednik SO Milan Đukić.

Vođenje evidencije, na način kako je uređeno članom 65 Poslovnika, kaže sekretarka Skupštine Anđela Vuković, počeće od prve naredne sjednice u ovoj godini.

“Evidencija sadrži podatke o prisustvu odbornika na sjednicama Skupštine i sjednicama radnih tijela. Takođe, evidentiraju se odsustva sa sjednica Skupštine i radnih tijela, broju datih predloga odluka ili datih inicijativa i podnešenih amandmana ili inicijativa. Građani će moći da vide i koliko su odborici postavili odborničkih pitanja i koliko su imali duskusija na sjednici”, rekla je Vuković.

Poslovnikom je propisano da se evidencija objavljuje “na web sajtu Skupštine, biltenu ili na drugi pogodan način, najmanje jednom godišnje”. Sekretarka objašnjava da će podaci o ažurnosti odbornika biti dostupni na sajtu Opštine, a koliko će se često objavljivati o tome će biti naknadno odlučeno.

Naknade odbornicima kolašinskog lokalnog parlamenta nedovano su povećane sa 126 na 270 eura. Veći dio odbornika novog saziva do sada se nije pretjerano isticao ažurnošću na sjednicama Skupštine, a mnogi tokom više od godinu nijednom nisu stigli do skupštinske govornice. Odbornička pitanja uglavnom su postavljali odbornici opozicije, koji su bili najmarljiviji i u diskusijama, incijativima, predlozima...

Sa promjenom vlasti u Kolašinu prekinuta je i praksa prenosa sjednica na Jutjub kanalu, iako je opozicija više puta tražila da se taj vid transprentnosti rada lokalnog parlamenta obezbijedi.

Kolašinsku SO čini 31 odbornik, po devet iz Demokrata i Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), četiri iz koalicije Za budućnost Kolašina, po tri iz Evropa sad i Socijalističke narodne partije (SNP), dva iz Grupe birača Za naš Kolašin-dr Momo Vukčević i jedan sa liste GP URA i slobodni građani.

Bonus video: