Dvadesetak eura za dobar doručak i ručak u Kolašinu

U kolašinskom Udruženju ugostitelja tvrde da su cijene desetak procenata više nego lani, što potvrđuju cjenovnici u dva nasumično odabrana restorana

52291 pregleda 278 reakcija 106 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Cijene u većini kolašinskih restorana skočile su desetak odsto u odnosu na prošlu zimsku turističku sezonu, a neke nijesu ni mijenjane, tvrde u Udruženju ugostitelja.

Objašnjavaju i da su “neprecizni naslovi” nekih domaćih i brojnih medija iz regiona nanijeli veliku štetu, pa se stvorio utisak da cijene iz jednog restorana na Bjelasici “važe” za cijeli grad.

Riječ je o informaciji da, između ostalog, porcija kačamaka košta 30 eura u restoranu na skijalištu Kolašin 1450.

Cjenovnik u dva nasumično izabrana kolašinska restorana u tom gradu, potvrđuju riječi ugostitelja. U Kolašinu se po “prihvatljivim” cijenama još može jesti i piti, uprkos poskupljenju mnogih namirnica.

Hrana i piće u većini ugostiteljskih objekata jeftinija je nego u skijaškim centrima u regionu. U jednom od čuvenijih restorana, koji se nalazi uz put prema skijalištima, na primjer, doručak košta od 3 do 6,5 eura. Najskuplji je takozvani “planinski doručak”, dok popara ili lepinja sa kajmakom i pršutom košta 5, omlet “po želji” ili priganice 4, a jaja “na oko” 3 eura.

Najskuplja čorba je 3,5, a najskuplje jelo po narudžbi (juneći ramstek) 16 eura. Specijalitet kuće za dvije osobe u tom restoranu košta 23 eura. Jela sa roštilja su od 7 do 13 eura, a variva od 2,5 do 5.

Čašica raznih vrsta rakija košta od 1,5 do 3,2 eura, kolika je i cijena gaziranih i negaziranih sokova, s izuzetkom cijeđene narandže za koju je neophodno izdvojiti 3,5 eura.

U tom restoranu “najčuvenije kolašinsko jelo” - kačamak, košta 11, a cicvara 12 eura. U drugom restoranu odlučili su da kačamak do kraja januara prodaju po promotivnoj cijeni od 5 eura...

Slične su cijene i odluka vlasnika da ove godine ne bude značajnijih poskupljenja i u restoranu pored magistralnog puta Kolašin-Mojkovac. U tom ugostiteljskom objektu objašnjavaju da su ih masovno pozivali, nakon što su u medIjima cijene iz jednog restorana na Bjelasici predstavljene kao “generalno kolašinske”.

“Pola kilograma kačamaka košta 8,20, a ista količina cicvare 8 eura. Popara (400g) je 4,5 eura. Najkuplja jela sa roštilja, punjena vješalica (500g) i miješano meso (600 g) su 11,5 eura. Cijene većine jela iz te grupe su od 5,5 do 8,5 eura. Od jela po porudžbi najskuplje su teleće imperijal i Karađorđeva šnicla (380g) koje koštaju 14,8 eura”.

Kolašinski ugostitelji tvrde da s nestrpljenjem očekuju snijeg, kada će se “gosti uvjeriti u korektnost cjenovne politike i kvalitet usluge u većini objekata”.

Prema podacima sa veb prezentacija nasumično izabranih restorana na Jahorini, cijene hrane i pića u tom bosansko-hercegovačkom ski-centru su najčešće “jače” nego u Kolašinu. Na primjer, “jahorinski doručak”, koji uključuje jaje “na oko”, pršut, travnički sir, kajmak i uštipke, košta oko 9,2, a špagete bolonjeze 10,7 eura. Sarma sa pire krompirom je nešto manje od 12 eura. Porcija ćevapa ili sudžukica s pomfritom je oko 10 eura. Razne vrste jela sa roštilja koštaju od 8,5 do 51, a glavna jela od 10 do 28 eura.

U Kolašinu i okolini je dvadesetak restorana sa raznovrsnom ponudom, a u većini najtraženija su upravo tradicionalna jela sjevera Crne Gore. Kačamak, na primjer, nekada nazivan “sirotinjskim jelom”, odavno je nezvanični “brend” gastronomske ponude. S obzirom na cijenu i količinu punosmasnog i lisnatog sira, kao i kajmaka, neophodnog za spremanje, “smočani kačmak” i civara odavno nijesu “sirotinjska” jela...

Bonus video: