Farmeri da podignu mjere opreza zbog pojave afričke kuge

Držaoci svinja da pozovu dežurnu veterinarsku ambulantu ako primijete simptome, država će platiti testiranje

10456 pregleda 42 reakcija 16 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković apelovao je na farmere da budu odgovorni i slučaju preporuke i instrukcije nadležnih u vezi sa pojavom afričke kuge u Crnoj Gori.

On je danas na konferenciji za medije kazao da će kontaktirati sve uzgajivače svinja kako bi napravili mjere zaštite.

Najavio je da će u četvrtak, na redovnoj sjednici Vlade utvrditi krizni, akcioni plan, pojasnivši da će država naći sredstva da finansira gubitak ukoliko se na farmama pojavi bolest i dođe do uništenja životinja.

Joković je podsjetio da je prije dva dana afrička kuga svinja otkrivena u nikšićkoj opštini, na samoj granici sa Bilećom, kod dvije divlje svinje.

“Preduzećemo sve mjere u toj oblasti da ne bi druge životinje prenosile ovu opaku bolest. Sistem nije zakazao i jedino u Crnoj Gori bolest nije prenesena na domaće životinje”, istakao je Joković.

Joković pres
foto: Vlada Crne Gore

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković pojasnio je da afrička kuga svinja nije zoonoza, odnosno ne može se prenijeti sa životinje na čovjeka.

On je kazao da u Crnoj Gori je u ovom periodu godine, nakon svinjokolja, znatno smanjen broj jedinki. Đaković je preporučio držaocima svinja da pozovu dežurnu veterinarsku ambulantu ukoliko primjete simptome bolesti kod svinja i da će pregled platiti Uprava.

Direktor Specijalističke veterinarske laboratorije Marko Nikolić naglasio je da od afričke kuge svinja ne obolijevaju druge vrste životinja.

“Bolest je već duže vrijeme prisutna u regionu i bilo je pitanje dana kada će se pojaviti. U regionu vlada epidemija, dok u Crnoj Gori imamo dva potvrđena slučaja. Očekujemo još, ali niko ne može reći koliko će ih biti”, rekao je Nikolić.

On je istakao da je u pitanju virusno oboljenje i da je najčešći put prenosa kontakt oboljele životinje sa zdravom, ali je moguće i preko kontaminiranih predmeta i hrane.

“Vakcina za ovu bolest ne postoji, pa nam ostaje podizanje biosigurnosnih mjera na gazdinstvima”, naglasio je Nikolić.

On je saopštio da se sve svinje moraju obilježiti u skladu sa zakonom, a pojasnio je da su splačine, odnosno pomije, jedan od najvećih rizika i da takvu ishranu treba izbjegavati ili zabraniti. Tvrdi da bi na farmama trebalo postaviti dezobarijere i da uzgajivači koriste posebnu opremu samo za svinje, dok su lovci koji imaju domaće svinje u riziku. Poručio je da svinje treba kupovati od provjerenih dobavljača.

Nikolić je istakao da je do sada urađen veliki broj testiranja i da su sva bila negativna na afričku kugu svinja, ali da svaku promjenu zdravstvenog stanja treba kontaktirati.

“Bolest prolazi u perakutnom i akutnom toku. Ukoliko je perakutni tok imamo naglo uginuće, dok je kod akutnog toga period inkubacije raznolik i traje i do 18 dana. Simptomi su povišena tjelesna temperatura, potištenost životinja, odbijanje uzimanja hrane, proliv, povraćanje, kod suprasnih krmača dolazi do pobačaja, krvarenja na koži životinje u regionu ušiju, ekstremiteta, njuške, a nedugo dolazi do smrtnog ishoda. Lovci moraju znati da je slezina uvećana nekoliko puta kod ove bolesti i svaka promjena treba da bude alarm da se pozove veterinar i izvrši uzorkovanje”, pojasnio je Nikolić.

Na konferenciji za medije saopšteno je i da, iako se bolest ne može prenijeti na čovjeka, nije preporučljivo konzumirati zaraženo meso. Nikolić je pojasnio da, ukoliko bi došlo do toga da životinja bude zaklana u fazi inkubacije, virus u zamrznutom mesu može da bude aktivan i do godinu.

Nadležni su pojasnili da je ljudski faktor glavni u prenošenju bolesti, a ponovili su i da je Programom obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja predviđena naknada za informaciju o pronalasku uginule divlje svinje u iznosu od 40 eura. Pronađeni leš prijavljuje se Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na dežurni broj telefona 067 666 632.

Bonus video: