Kolašin: Novi izgled ulice Boška Rašovića neće premašiti milion eura

Sredstva za rekonstrukciju Ulice Boška u Kolašinu od novca od ekonomskog državljanstva

3053 pregleda 9 komentar(a)
ulica Boška Rašovića, Foto: Dragana Šćepanović
ulica Boška Rašovića, Foto: Dragana Šćepanović

Za dosadašnje, još neokončane, radove na hidrotehničkoj infrastrukturu u Ulici Boška Rašovića u Kolašinu potrošeno je 832.114 eura, tvrde iz kabineta predsjednika Opštine Kolašin Petka Bakića.

Kako kažu, ukupan iznos za tu saobraćajnicu neće premašiti planiranih milion eura, koji je obezbijeđen trasferom od Uprave za kapitalne projekte od novca od ekonomskog državljanstva.

“Do sada su radovi u Ulici Boška Rašovića koštali 832.114 eura, od čega je 703.854 isplaćeno izvođaču radova doo ‘Indel’ za hidrotehničku infrastrukturu po ugovoru o izvođenju radova. Iznos od 121.000 eura isplaćen je doo Vodovod i kanalizacija koje je obavilo nabavku, zamjenu i postavljanje vodovodne cijevi u dužini od 400 metara. Radovi nijesu finansirani iz lokalnog budžeta, već novcem koji je Uprava za kapitalne projekte transferisala Opštini Kolašin od ekonomskog državljanstva u vrijednosti od jednog miliona”, objašnjavaju iz Bakićeog kabineta.

Preostali su, tvrde, radovi u vrijednosti od 165.870 eura za završetak radova na projektu koji uključuje i izgradnju treće faze. Iznos od 30.211 eura biće uplaćen, kako kažu, po izgradnji trotoara.

Veći dio radova u toj ulici, započetih u junu, završen je krajem minule godine. Ulica je osposobljena za saobraćaj, a izgradnja pješačke infrastrukture sačekaće narednu građevinsku sezonu.

Saobraćajnica je duga 800 metara, jedna je od nejfrekventnijih u Kolašinu, i odnedavno je, za razliku od minulih godina, dvosmjerna cijelom dužinom.

Rekonstrukcija je izvođena prema Glavnom projekatu izgradnje primarne hidrotehničke infrastrukture na prostoru dijela DUP-a Smailagića Polje i dijela DUP-a Centar - dio ulice Boška Rašovića.

Izvedeni su radovi na izgradnji atmosferske kanalizacije za najkritičnije područje oko te saobraćajnice, izgrađena je fekalna kanalizacija duž ulice, čime je riješen i dugogodišnji problem fekalne kanalizacije u takozvanom Izbjegličkom naselju, kao i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, kojom je zamijenjeno 400 metara azbestnih cijevi koje su stavljene van upotrebe.

Kako je predsjednik Opštine Petko Bakić ranije saopštio, potpuno su zamijenjene telekomunikacione instalacije, asfaltiran kolovoz i puštena u rad rasvjeta.

Bonus video: