DRI: Na sjednicu o rodnom budžetiranju pozvati i predstavnike UN Women

Senator DRI Branislav Radulović je tokom sastanka upoznao tim UN Women-a o nalazima nedavno objavljene revizije uspjeha na temu uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori

3282 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: DRI
Sa sastanka, Foto: DRI

U Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) očekuju da Odbor za rodnu ravnopravnost tokom proljećnog zasijedanja Skupštine organizuje konsultativnu sjednicu povodom nedavno objavljenog izvještaja o rodnom budžetiranju.

Sugestija DRI je i da sjednici prisustvuju predstavnici Agencije Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

To je, pored ostalog, rekao senator DRI Branislav Radulović, danas na sastanku sa delegacijom UN Women.

Delegacija Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena posjetila je danas DRI.

Sastanku koji je organizovan povodom planirane izrade Analize provođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori, ispred UN Woman, prisustvovale su Ermira Lubani, regionalna menadžerica za rodno odgovorno budžetiranje za Evropu i Centralnu Aziju i konsultantkinje Blerina Xhani i Minja Damjanović.

"Cilj Analize je da se prikupe relevantne informacije o zakonodavnom okviru, ključnim akterima, procesima, kao i rezultatima vezanim za implementaciju rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori, te da se ponude preporuke za dalje unaprjeđenje", rekli su iz DRI.

Radulović je tokom sastanka upoznao tim UN Women-a o nalazima nedavno objavljene revizije uspjeha na temu uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori.

Tom revizijom, pored ostalog, ocijenjeno je da su preduzeti početni koraci na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja (ROB) u Crnoj Gori, ali da još nisu u dovoljnoj mjeri ostvareni preduslovi za uspješno sprovođenje u praksi.

Iz DRI su kazali da u potrošačkim jedinicama uglavnom nije obezbijeđeno da na sprovođenju programskog (rodnog) budžetiranja rade dovoljno edukovani i motivisani zaposleni koji raspolažu sa potrebnim podacima, koji su neophodni za identifikovanje postojećih rodnih nejednakosti.

Senator DRI je kazao da značajnu pažnju treba posvetiti razvoju prikupljanja i upravljanja podacima razvrstanim po polu i drugim kategorijama.

Konačan izvještaj o reviziji dostavljen je Odboru za rodnu ravnopravnost Skupštine.

"Nadamo se da će Odbor tokom proljećnog zasijedanja Skupštine organizovati konsultativnu sjednicu povodom predmetnog izvještaja i s tim u vezi, sugerišemo da bi bilo korisno za raspravu da sjednici prisustvuju predstavnici UN Women organizacije, koji bi mogli predstaviti nalaze i preporuke iz objedinjenog regionalnog izvještaja”, kazao je Radulović.

Revizija uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja je realizovana kroz Sporazum za sprovođenje paralelne revizije uspjeha u oblasti Cilja održivog razvoja broj 5 UN Agende 2030 - "Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati sve žene i devojčice", u kojoj su učestvovale, pored DRI Crne Gore i Državna revizorska institucija Republike Srbije, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske uz eksternu podršku UN Women-a.

UN Women više od decenije aktivno podržava integraciju rodno odgovornog budžetiranja na Zapadnom Balkanu kroz pružanje tehničke podrške vladama, parlamentima, te kroz uključivanje civilnog društva i medija.

"Oslanjajući se na dobre rezultate i naučene lekcije, UN Women želi da istraži mogućnost uključivanja Crne Gore u regionalnu inicijativu o rodno odgovornom budžetiranju", rekli su iz UN Women organizacije.

Bonus video: