Nikšić: Opština planira karantin za pse lutalice u Studenačkim glavicama

U Nikšiću se na ime odšteta za ujede u prethodne četiri godine izdvajalo oko 300.000 eura godišnje

6388 pregleda 5 komentar(a)
Svakodnevna slika na ulicama Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Svakodnevna slika na ulicama Nikšića, Foto: Svetlana Mandić

Psi lutalice odavno krstare užom gradskom zonom Nikšića, ali i prigradskim naseljima, a u posljednje vrijeme mogu se sresti gotovo na svim lokacijama, pa i na Novom groblju. Opština godinama izdvaja stotine hiljade eura na ime odštete od ujeda, a Nikšićani su saglasni da je to jedan od gorućih problema koji je političarima “zanimljiv” samo u toku izbornih kampanja. Iz lokalne uprave najavljuju da bi decenijski problem uskoro mogao biti riješen.

U decembru prošle godine Opština Nikšić raspisala je tender za izgradnju karantinskog prostora za pse lutalice u Studenačkim glavicama.

“Procedura za izgradnju karantinskog prostora je u toku, tako da se realizacija očekuje ubrzo. Na površini od oko 20.000 metara kvadratnih bili bi sklonjeni ulični psi sa teritorije opštine. Karantinski prostor, koji je planiran u Studenačkim glavicama je ograđeni prostor namijenjen za slobodno kretanje pasa lutalica, koji imitira prirodno stanište i osigurava osnovnu dobrobit životinja sa ciljem kontrole populacije bezdomnih pasa. Prostor će biti ograđen i obezbijeđen da se životinje ne mogu kretati van njega”, objašnjavaju iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

U karantinski prostor bili bi smješteni psi koji su prošli klinički pregled u veterinarskoj ambulanti, a za njegovo funkcionisanje novac će biti obezbijeđen iz budžeta opštine, državnih projekata, donacija...

“Neophodno je da postoji više pregradnih prostora koji razdvajaju pse po veličini, uzrastu i stepenu socijalizacije psa, kako ne bi dolazilo do međusobnog povređivanja pasa. Ovaj karantinski prostor je jedan od načina kontrole populacije pasa, kada skloništa ne zadovoljavaju potrebne kapacitete i kada prekomjeran broj uličnih pasa ugrožava bezbjednost građana. Tu bi boravili psi do udomljenja, ili uginuća zbog bolesti ili starosti”, kazali su “Vijestima” iz resornog opštinskog Sekretarijata.

Upravo taj prekomjeran broj pasa lutalica decenijama je jedan od gorućih problema u opštini Nikšić, a jedan od razloga je njihovo dovoženje iz drugih opština.

“Ovaj problem može biti riješen u saradnji sa MUP-om, tj. pojačanom kontrolom vozila koja ulaze na teritoriju opštine, kao i izmjenom zakonske regulative, odnosno uvođenje obaveze lokalnim upravama da ulične pse čipuju na sebe, te bi se na taj način kontrilisao prelazak pasa na teritorije drugih opština”.

Prošle godine, kao i tokom 2022, u saradnji sa Udruženjem “Korina” urađen je popis vlasničkih pasa, dok je popis nezbrinutih pasa planiran za ovu godinu.

“Tokom popisa izvršeno je čipovanje oko 1.500 pasa, protiv bjesnila je vakcinisano oko 1.200, dok je popisano 5.858 vlasničkih pasa. Preko Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obezbijeđeni su čipovi, pasoši i vakcine za ovu aktivnost. Ovo je prvi ovakav popis u Crnoj Gori čiji je cilj da obezbijedi sveobuhvatne, kvalitetne i uporedive podatke koji su značajni za kreiranje politike kontrole populacije pasa i izrade i implementacije lokalnog plana, kako bi se trajno riješili problemi koji se vezuju za napuštene pse, na human i efikasan način”, ističu iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

U prethodne dvije i po godine, prema njihovim riječima, sterilisano je oko hiljadu uličnih pasa, dok je za odštete zbog ujeda pasa lutalica u prethodne četiri godine izdvojeno oko 300.000 eura godišnje, a ranije je ta cifra iznosila i pola miliona godišnje.

Izrađen je program za kontrolu populacije pasa na teritoriji opštine Nikšić koji čeka mišljenje Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Nakon izgradnje karantinskog prostora on će biti predat na staranje Komunalnom preduzeću, kao što je to urađeno sa azilom koji se nalazi u selu Brestice, dvadesetak kilometara udaljenom od Nikšića. Azil, kapaciteta oko 60 pasa, otvoren je 2015. godine i njegovi tehnički kapaciteti su stalno popunjeni.

Bonus video: