USSCG: Razmotriti da li je Ministarstvo odbrane raspolagalo validnim kriterijumima

USSCG je, u pismu predsjedniku Savjeta Filipu Vujanoviću i članovima tog tijela, navela da sa najvećom zabrinutošću prati razvoj događaja povodom otkazivanja ugovora o angažovanju u službi u Vojsci Crne Gore (VCG) za oko 30 vojnika
75 pregleda 0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Unija slobodnih sindikata
Unija slobodnih sindikata, Foto: Unija slobodnih sindikata
Ažurirano: 11.08.2017. 15:41h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Savjet za odbranu i bezbjednost da održi hitnu sjednicu i razmotri da li je Ministarstvo odbrane raspolagalo validnim kriterijumima prilikom donošenja odluke da se ne produže ugovori o angažmanu u Vojsci za 30 vojnika.

USSCG je, u pismu predsjedniku Savjeta Filipu Vujanoviću i članovima tog tijela, navela da sa najvećom zabrinutošću prati razvoj događaja povodom otkazivanja ugovora o angažovanju u službi u Vojsci Crne Gore (VCG) za oko 30 vojnika.

„Posebno iz razloga što se radi o mladim osobama koji su primljene u službu prije svega godinu i činom pristupanja svoju mladost i živote posvetili bezbjednosti i slobodi Crne Gore, svjesni da dužnost vojnika po važećem Zakonu o vojsci ne mogu obavljati nakon 45 godina starosti, i da će nakon toga biti prinuđeni da se na tržištu rada izbore za novi radni angažman“, kaže se u pismu.

Posebno, kako se navodi, zabrinjava to što su u pitanju vojnici koji su dobili najbolje ocjene za prethodno služenje u Vojsci, zbog čega su od njihovih pretpostavljenih po komandnom nivou predloženi da im se produže ugovori.

„No, i pored brojnih obraćanja upućenih resornom ministarstvu od Sindikata odbrane i vojske Crne Gore (SOVCG), crnogorska javnost do danas nije upoznata sa kriterijumima kojim se ministar rukovodio prilikom odlučivanja da se ne produže ugovori o njihovom daljem angažmanu u Vojsci“, kazali s iz USSCG.

Prema njihovim riječima, posebnu sjenku na taj događaj baca činjenica da prema važećoj formaciji Vojsci nedostaje ovaj kadar, zbog čega je u toku javni oglas za prijem 54 nova vojnika, pa bi otpuštanjem navedenih 30 deficit ovog kadra bio dodatno povećan.

„Zabrinjava i činjenica da Ministarstvo odbrane prilikom donošenja ovakvih odluka, koje su od sudbonosnog značaja za ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u Vojsci, nije kontaktiralo reprezentativni sindikat kao socijalnog partnera, već je odbilo više pokušaja SOVCG za uspostavljanje socijalnog dijaloga“, kazali su iz USSCG.

Oni su poručili da se pridružuju predsjedniku EUROMIL-a Emanuelu Jacobu koji je pozvao Vujanovića da istraži to pitanje i iskoristi svoja ovlašćenja da se ponovo uspostavi dijalog između socijalnih partnera.

„U tom smislu, očekujemo da će Savjet održati hitnu sjednicu na kojoj će raspraviti ovo pitanje i upoznati crnogorsku javnost da li je Ministarstvo raspolagalo validnim kriterijumima prilikom donošenja odluke da se ne produže ugovori o angažmanu u Vojsci za 30 vojnika, odnosno da ćete obustaviti odluku Ministarstva ukoliko validni kriterijumi nisu postojali“, kaže se u pismu USSCG.

Oni su zamolili predsjednika i članove Savjeta da prilikom razmatranja tog problema imaju u vidu situaciju u kojoj se našlo 30 vojnika i njihovih porodica „usljed ničim izazvanog otpuštanja iz službe u Vojsci“.

„I kakva se poruka ovakvom netransparentnom odlukom šalje svim drugim vojnicima na profesionalnom angažmanu u Vojsci kada se otpuštaju iz vojne službe njihovih 30 kolega, i pored najboljih ocjena i preporuka komandnog kadra“, navodi se u pismu.

Iz USSCG su poručili da su odlučni da istraju na insistiranju da jasne činjenice o tom slučaju izađu na vidjelo, odnosno da se preduzmu hitne mjere u cilju adekvatnog i zakonitog rješavanja položaja i prava oštećenih vojnika.

„Hitnost je veoma važna, i mi očekujemo da se ovaj problem sveukupno riješi prije 9. septembra, kada većini njih prestaje služba u Vojsci“, zaključuje se u pismu.

Bonus video: