FOTO Bogojavljensko plivanje organizovano širom Crne Gore

Kao nagradu Radmiloviću je episkop budimljansko-nikšićki Metodije uručio zlatnik sa likom Isusa Hrista, dok mu je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević darivao izvezenu molitvu Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, rad monahinja Manastira svetog apostola Luke u Župi nikšićkoj

53230 pregleda 132 reakcija 131 komentar(a)
Sa plivanja u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa plivanja u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.01.2024. 20:45h

Širom Crne Gore danas su održana tradicionalna bogojavljenska plivanje vjernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) za Časni krst, a povodom vjerskog praznika Bogojavljenje.

U Podgorici je do Časnog krsta prvi doplivao Bogdan Jovićević.

Agencija Media biro prenosi da je plivanje za Časni krst u Podgorici održano na Sastavcima, mjestu gdje se rijeka Ribnica uliva u Moraču.

"Bog se javi. Želio bih da se zahvalim svima što smo se okupili u velikom broju. Svi smo mi pobjednici", poručio je Jovićević.

Učesnicima i građanima koji su pratili događaj, obratio se i protojerej Mirčeta Šljivančanin.

"Ovo je jedna predivna smotra. Mladost je pokazatelj da u crkvi nema starca ni djeteta, nego su svi jednaki. Svi su pobjednici jer su uzeli blagost Ribnice i Morače, koje sa ovog kraja svijeta nose pozdrave u krajeve neznane i daleke. Želio bih da čestitam i djevojkama koje su pokazale da imaju hrabrost muškaraca", izjavio je Šljivančanin.

Radmilović prvi do Časnog krsta u Nikšiću

Na jezeru Krupac, kraj Nikšića organizovano je bogojavljensko plivanje i Vuk Radmilović (23) iz Nikšića prvi je doplivao do Časnog krsta.

Kako je kazao, plivao je i prije četiri godine i posebno mu je drago što je ove godine uspio prvi da dopliva do krsta.

Kao nagradu Radmiloviću je episkop budimljansko-nikšićki Metodije uručio zlatnik sa likom Isusa Hrista, dok mu je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević darivao izvezenu molitvu Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, rad monahinja Manastira svetog apostola Luke u Župi nikšićkoj.

U bogojavljenskom plivanju učešće je uzeo veliki Nikšićana i Nikšićanki, raznih starosnih dobi.

Zejak prvi do Časnog krsta na Prevlaci kod Tivta

Nekadašnji vaterpolista VK "Kataro" a sada pomorac Vasilije Zejak, pobjednik je plivanja za Časni krst koje je održano na Prevlaci kod Tivta.

Vasilije Zejak
Vasilije Zejakfoto: Siniša Luković

Među dječijim takmičarima najbrža je bila Simona Crevar. U takmičenju je učestvovalo oko 90 vjernika, od čega 30-oro djece, a krst je u more sa jugozapadne strne Prevlake, sa barke spustio iguman prevlačkog manastira, arhimandrit Benedikt.

Bar: Ražnatović prvi, uručena mu ikona

Bogojavljenje, pravoslavni vjerski praznik, danas je obilježeno u Baru plivanjem za Časni krst na gradskoj plaži.

U ovom običaju učestvovalo je preko 100 građana, a plivale su i žene, djeca i strani državljani.

Do Časnog krsta prvi je stigao Vuk Ražnatović, osamnaestogodišnjak iz Bara.

Po tradiciji, uručena mu je srebrna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koju će, kao i Časni krst, čuvati u svojoj kući do sljedeće godine i ponovnog obilježavanja Bogojavljenja.

Povodom Bogojavljenja danas je održano i Praznično jutrenje u hramu Svetog Jovana Vladimira u osam sati, a nakon toga sveta liturgija sa Velikim vodoosvećenjem u osam sati, dok je plivanje za bogojavljenski krst počelo u 12 časova.

Bonus video: