Članovi kolašinskog "Lovca" optužili čuvare da štite krivolovce

Dio članova Lovačkog društva (LD) "Lovac" iz Kolašina tvrdi da pojedini lovočuvari omogućavaju krivolov nelovnim danima, čak i na plemenitu divljač. Iz LD kažu da im se niko nije obratio povodom navodnih zloupotreba

8252 pregleda 92 reakcija 11 komentar(a)
Slijedi i prijava policiji (ilustracija), Foto: Shutterstock
Slijedi i prijava policiji (ilustracija), Foto: Shutterstock

Dio članova Lovačkog društva (LD) “Lovac” iz Kolašina tvrdi da pojedini lovočuvari tog društva zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja i omogućavaju krivolov nelovnim danima, čak i na plemenitu divljač. Iza tih tvrdnji, kažu sagovornici “Vijesti”, stoji 20 lovaca.

Kako objašnjavaju, pojedini lovočuvari omogućavaju grupama krivolovaca da love mimo pravila i danima kada to nije dozvoljeno, “obezbjeđujući im logistiku i za to dobijaju novac”. Oni su najavili da će svoja saznanja uskoro podijeliti sa policijom, jer, kako kažu, imaju nedvosmislene dokaze da govore istinu.

“Pojedini lovočuvari odvode na teren i pomažu grupama dobrostojećih krivolovaca, uglavnom, iz drugih opština, vodeći ih na teren, obezbjeđujući im zaštitu i ‘čisteći’ put pred njima, kako ne bi bili uhvaćeni sa ubijenom divljači u vozilima. Omogućava se odstrel čak i plemenite divljači. Od toga pojedini lovočuvari imaju veliku korist i to se dešava već duži period”, tvrde sagovornici “Vijesti”.

Prema njihovim riječima, na području kojim gazduje LD dešavaju se i druge nepravilnosti, a sve, tvrde, zarad lične materijalne koristi pojedinih lovočuvara. Objašnjavaju da su pravila prilikom dolaska lovaca iz drugih opština na kolašinsko lovište jasna, ali da se ona krše. Navodno, takav lov se naplaćuje, a uplate zaobilaze žiro-račun lovačke organizacije.

“Ukoliko lovci sa drugih teritorija dolaze na naše loviše, prije svega treba da postoji najava. To se naplaćuje u zavisnosti od toga na koliko lokacija (reona) love. Nedavno se desilo da je jedan Podgoričanin došao da lovi u našem lovištu, a lovočuvar mu je naplatio kao da je lovio na dva reona. Podgoričanin nije dobio nikakvu priznanicu kao potvrdu da je dao novac. Sumnjamo da to nije usamljen slučaj i da pojedini lovočuvari na taj način protivpravno zarađuju”, tvrde članovi LD.

Objašnjavaju da su jako nezadovoljni načinom na koji se upravlja LD i brine o lovištima. Naglašavaju da se po savjesnom ponašanju i poštovanju zakona i pravila izdvaja lovočuvar Rašo Vukićević. On je, prema riječima članova LD, profesionalan i prema kolegama i u odnosu prema lovištu i divljači.

“Dok organizovane grupe krivolovaca love nesmetano po našem lovištu, s druge strane lovočuvari nas ‘regularne’ lovce presreću i pišu prijave, jer navodno nijesmo najavljeni na određenom reonu. Mi smo nekad i nelovnim danima na terenu jer imamo pravo da obilazimo teren, nekad fotografišemo divljač... Očigledno smetamo, pa zbog toga, prema stavu nekih lovočuvara, ne bi trebalo da smo na terenu”, kažu članovi “Lovca”.

Dio članova LD zahtijeva od uprave da podnesu ostavke, “ukoliko nisu sposobni ili ne žele da zaustave krivolov”.

Iz uprave te lovačke organizacije “Vijestima” su kazali da su začuđeni optužbama svojih kolega. Tvrde da nikada nije prijavljena nijedna neregularnost ili ponuđen bilo kakav dokaz o nesavjesnom ili nezakonitom odnosu lovočuvara.

Kako tvrdi predsjednik LD Radoica Milošević, sve uplate tom društvu su na žiro-račun i moguće ih je provjeriti.

“Vrlo je čudno i nekorektno što se ti lovci nisu obratili LD ili, još bolje, nadležnim organima, ako znaju nešto o nezakonitom postupanju bilo koga. Rad našeg LD je transparetntan, sve uplate možemo da ponudimo na uvid javnosti. Nijesam upoznat niti je iko do sada dolazio da prijavi nesavjesno ponašanje lovočuvara ili bilo koga iz uprave LD”, objašnjava Milošević.

On kaže da pretpostavlja da su optužbe koje su saopštili lovci “Vijestima”, “rezultat ličnih animoziteta i konflikata između pojedinih članova LD i lovočuvara”.

Bonus video: