Deković: Ako "Jadran" nije hrvatski, Crna Gora da vrati Zagrebu svu flotu JRM

Potpredsjednik HGI i čelnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore o spornim pitanjima između Crne Gore i Hrvatske

21501 pregleda 71 reakcija 71 komentar(a)
Deković (arhiva), Foto: Siniša Luković
Deković (arhiva), Foto: Siniša Luković

Potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) Zvonimir Deković smatra da ako školski brod „Jadsran“ po Sporazumu o pitanjima sukcesije SFRJ danas legitimno pripada Crnoj Gori, onda po istom osnovu, treba većinu flote nakadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice danas nadokanditi Republici Hrvatskoj.

Školski brod „Jadran“ je dio pokretne vojne imovine nekadašnje SFRJ. Raspodjela te imovine regulisana je Sporazumom o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, koji je zaključen u Beču 29. juna 2001. godine. Potpisale su ga Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija i tadašnja Savezna Republika Jugoslavija. Član 3. Aneksa A tog sporazuma glasi: “Pokretna materijalna državna imovina SFRJ koja se nalazila na teritoriji SFRJ preći će na državu sukcesora na čijoj se teritoriji ta imovina nalazila na dan kada je ova proglasila nezavisnost“.

Republika Hrvatska je nezavisnost proglasila 25.juna 1991. a u djelo formalno tu odluku sprovela 8.oktobra iste godine. Na oba ta datuma školski brod “Jadran” kao dio pokretne imovine SFRJ nije bio na teritoriji Hrvatske, jer se još od 15.oktobra 1990. nalazio u Tivtu, na redovnom generalnom remontu u ovdašnjem Arsenalu . Iz toga, te činjenice da su kansije 2006. prilikom obnove crnogorske državne nezavisnosti Crna Gora i Srbija koja je naslijedila međunarodno-pravni kontiunuitet SRJ/SCG kao potpisnice Sporazuma o pitanjima sukcesije SFRJ iz 2001., međusobno regulisale pitanje statusa “Jadrana” koji je tada i definitivno pripao Crnoj Gori, predstavnici crnogrske Vlade smatraju da je taj vrijedni brod-oldtajemr danas legitimno u vlasništvu Crne Gore. Sa time se ne slažu predstavnici Vlade Republike Hrvatske koji o “Jadranu” već godinama govore kao o “otetoj hrvatskoj imovini” i insistiraju da im Crna Gora vrati taj navodno, hrvatski brod.

“Mogli smo čuti 'eksperte opšte prakse' koji su citirali član 3.dokumenta o sukcesiji bivše Jugoslavije gdje piše da se sva imovina Jugoslavije koja se nalazi u trenutku osamostavljenja pojedinih država, pripada toj novoj državi. Nastavkom na tu činjenicu, brod 'Jadran' koji je bio u Tivtu prije 25.juna 1991. kada je Republika Hrvatska proglasila samostalnost, tim članom bi trebao pripasti Crnoj Gori, Ali, kako uvijek ima neko dodatno 'ali', u tom trenutku – 25.juna 1991. gotovo cijela flota bivpe JRM nalazila se u Republici Hrvatskoj, a njena procijenjena vrijendot tada je bila preko 2 milijarde dolara", kazao je Dekovič, gostujući u subotu u programu stranačkog medija HGI, Radija Dux iz Tivta.

Deković je dodao da koliko on zna, “ta flota JRM je pucala je po Zadru, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku”, nakon čega je sva otplovila za Crnu Goru.

“Danas, u kontekstu te ukupne flote JRM oja je završila u Crnoj Gori nakon osamostaljenja Hrvatske, član 3. Sporazuma o pitanjima sukcesija SFRJ niko ne spominje. Moj stav je da kako god na kraju bude rješenje ovih otborenih pitanja između Crne Gore i Hrvatke, za nas će to rješenje biti prihvatljivo. Kako dvije države i dvije Vlade donesu rješenje u cilju produženja i izgradnje dobrih prijateljskih i susjedskih odnoda, mi čemo to sigurno kao hrvatska zajednica koja živi u Crnoj gori, objeručke prihvatiti, u interesu jedne i druge države", istakao je on.

Deković je kazao da se sada vidi da je pitanje status školskog broda “Jdran” odnosno kompletne flote JRM “kompleksno i da uopšte nije tako jedostavno kako su ga neki htjeli predstaviti”.

“Zato međusobni razgiviori u dobrom ozračju i u duhu obostranog povjerenja, nemaju alternativu", istakao je potpredsjednik HGI i predsjednik HNV Zvonimir Deković.

Uprkos takvom svom stavu, on je nedavni postupak hrvatskog ministra odbrane Ivana Anušića koji je prošle nedjelje boravio u Crnoj Gori i iznenada je otkazao svoj ranije planirani sastanak sa crnogorskim kolegom Draganom Krapovićem, ocijenio kao opravdan nakon kako je Deković kazao, “diplomatskog gafa koji je napravio ministar Krapović”. Po Dekoviću, Krapović je dva dana prije ugovorenog sastanka sa Anušićem “organizirao emisiju kod g. Komnenovića na TV Vijesti i imperativno i eksplicitno, javno iznio stavove o svim pitanjima koja su trebala biti tema sastanka dva ministra”.

“Dakle, siguran sam da je Krapović potpuno svjestan razloga odbijanja sastanka od strane ministra Anušića. Svojim eksplicitnim stavovima iznesenim na TV Vijesti, Krapović je unapred obesmislio bilo kakav sastanak i razgovor sa Anušićem na teme koje su bile najavljene, On ih je već eksplicirao za cijelu crnogorsku javnost preko TV Vijesti te dakle, više nije imalo smisla uopšte razgovarati na te teme. To se u diplomatiji ne radi tako i mislim da je i Krapović toga svjestan”, kazao je Deković, odbacujuči tvrdnje dijela crnogorske javnosti da je Anušič taj koji je iznenadnim otkazivanjem unared dogovorenog sastanka sa sviojim domačinom u Crnoj Gori, napravio diplomatski gaf.

Kao i predsjednik HGI Andrijan Vuksanović koji je u čevrtak veče u direktnoj emisiji na RTCG na četiri puta ponovljeno pitanje nije eksplicitno odgovorio kome – Crnoj Gori ioi Hrvatskoj, pripada taj brod, ističućči da je tio “tehničko pitanje”, tako ni Deković u svom nastupu na Dux Radiju, nije direktno kazao da umjesto crnogorske, “Jadran” treba da vije hrvatsku zastavu.

“Današnji izgled školskog broda 'Jadran' - onako, pomalo tužan bez jarbola i odvaljenih paluba, potvrđuje da Crna Gora nema kapaciteta da nakon gašenja tivatskog Arsenala, održava 'Jadran' što je i inače, veoma skupo", kazao je potpredsjednik HGI i prvi čovjek HNV-a, dodajući da je prije desetak godina “bila ideja sa htrvatske strane da se 'Jadran' zajednički koristi, ali da se remontuje i održava u Hrvatskoj”.

Bonus video: