Kračković: Niska plata još uvijek najveći problem novinara

Resorna ministarka Tamara Vujović rekla da Vlada "neće zatvarati oči pred medijskim izazovima"

7615 pregleda 40 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Posvećeni smo stvaranju boljih uslova za slobodu medija, demokratiju i pravo naših građna na istinite i tačne informacije.

To je rekla ministarka kulture i medija Tamara Vujović, na događaju "Forum za novinare: gdje je novinarstvo danas" u Podgorici, koji su organizovali Sindikat medija Crne Gore i Ambasada SAD.

Ona je kazala da novinarstvo stvara kritičku sliku u društvu.

"Danas imamo dosta infromacija, izloženi smo mnoštvu saznanja, ali ne vjerujemo svemu bezuslovno, jer znamo da postoji deepfake. Moramo znati kako da razumijemo ono što mediji nude. Kao ministarka želim da vam obećam da 44. Vlada Crne Gore neće zatvarati oči pred medijskim izazovima", kazala je Vujović.

Sjutra je, kako kaže, prvi sastanak radne grupe koja je radila na tekstovima medijskih zakona. Ti zakoni, između ostalog, promovišu konkurenciju, sprečavaju zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu...

"Prema izmjenama zakona, novinar se definiše kao fizičko lice koje se bavi prikupljanjem i intervencijama na medijskoj informaciji. Stavili smo akcenat na obrazovanju građanina kako da se kreće po medijskom prostoru", istakla je Vujović.

Ona je kazala da podjele među novinarima moraju biti jasnije.

"Komunikatori su postali jako važni kada je u pitanju izvještavanje sa ratnih prostora ili protesta. Oni mogu burnije i jače pokrenuti odgovore zajednice", kazala je ona.

Ministarka je naglasila da će Fond za medijski pluraziam biti od 0,2 posto od tekućeg budžeta.

"Vjerujemo da će ovo povećanje doprinijeti da se stvaraju teme od javnog značaja. To će osnažiti medije da postanu odgovorniji poslodavci i pomoći će im da opstanu. Bezbjednost novinara je, takođe, ključna. Opterećuju nas neriješeni slučajevi iz prošlosti. Uvijek cu oštro osuditi svaki čin nasilja i zastrašivanja novinara...", kazala je Vujović.

Ona je istakla da je "globalna scena novinarstva nikad gora".

U hapšenju novinara, ističe Vujović, prednjače Rusija, Kina, Izrael i Mjanmar. "Moramo pogledati sebe u odnosu na svijet u tom kontekstu...", opomenula je Vujović.

Šef odjeljenja za medije, obrazovanje i kulturu Ambasade SAD u Crnoj Gori, Stiven Drajkorn kazao je da je novinarstvo stalna profesionalna borba. Čestitao je Crnoj Gori na ostvarenoj medijskoj slobodi u zadnjih nekoliko godina.

"Ima još mnogo da se radi. Plate i uslovi rada moraju biti bolji. Medijski vlasnici moraju ispuniti svoje obaveze.

Važno je poštovati vladavinu prava, ali brine me trend mržnje i prijetnji kojima su izloženi novinari. Uznemirujući su i mizogini napadi kojima su izložene novinarke. Imperativ je da se mediji odupru političkim pritiscima i afilijacijama. Oni ne trebaju služiti kao propagandno ili sredstvo sukoba..", kazao je Drajkorn.

Predsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković kazao je da je ta organizacija uočila da je niska plata još uvijek najveći problem novinara.

Sindikat je lani, ističe on, registrovao 16 slučajeva napada i to u onlajn varijanti. On je kazao da prepoznaju različite oblike uređivačke politike crnogorskih medija.

"Uređivačka politika mora biti slobodna i nezavisna. Ne smije biti razlog za neosnovana targetiranja", kazao je Kračković.

Novinar TV Vijesti Nikola Aleksić Milosavić kazao je se nije dobro osjećao što je "jedini novinar u Crnoj Gori kojem se u prošloj godini prijetilo smrću".

Istakao je da ga je iznenadila podrška kolega iz drugih medija. Rekao je i da je najmanje solidarnosti dobio od ljudi sa kojima svakodnevno sarađuje.

Bonus video: