Crnogorskom paviljonu studenata Arhitektonskog fakulteta UCG-a druga nagrada na izložbi EXPO 2023

Dekanka Svetlana Perović je istakla da je EXPO u Turskoj otvorio vrata za nove konekcije, projekte i nova iskustva, te da na Arhitektonskom fakultetu već pripremaju projekat za učešće Crne Gore na EXPO-u u Nantu

5610 pregleda 3 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Paviljonu Crne Gore studenata pete godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore pripala je druga nagrada na Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023 u Kahramanmarašu, u Turskoj.

Izložba je trajala od 15. oktobra 2023. do 14. januara ove godine.

Univerzitet Crne Gore je saopštio da je riječ o radu studenata Momčila Hadži-Ristića, Edina Alihodžića, Borisa Mandića i Draga Popovića, pod mentorstvom prof. dr Svetlane Perović, dr Sanje Savić i dr Nevene Mašanović, na predmetu Parterna arhitektura.

nagrade ucg
foto: UCG

Dekanki Arhitektonskog fakulteta UCG, prof. dr Svetlani Perović, nagradu je uručio gradonačelnik Kahramanmaraša Hanefi Mačiček, na svečanosti zatvaranja EXPO-a.

Prvu nagradu u istoj kategoriji su zavrijedili predstavnici Zimbabvea, a treću Holandije.

Arhitektonski fakultet UCG-a je, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predstavljao Crnu Goru na Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi EXPO 2023.

U sklopu paviljona su predstavljeni katalog sa teorijskim doprinosima više autora i izložba projekata 37 studenata na temu “Biofilni (re)dizajn”, ekološko-umjetnički projekat “Mentalna ekologija” koji uključuje “Land art” malog formata i kratki eko-art film “7 minuta čistog puta”, koji je predstavila vizuelna umjetnica Milena Živković.

Dekanka Perović je istakla da je EXPO u Turskoj otvorio vrata za nove konekcije, projekte i nova iskustva, te da na Arhitektonskom fakultetu već pripremaju projekat za učešće Crne Gore na EXPO-u u Nantu, koji će biti otvoren u maju, u susret Olimpijskim igrama u Parizu.

Perović je zahvalila svim učesnicima na saradnji i naročito organizatorima u Turskoj, koji su izgradili crnogorski paviljon o svom trošku.

Bonus video: