Poniznost ili izvinjenje zbog neprofesionalizma

Direktor Media centra tvrdi da je kršenje profesionalnih standarda trebalo da utvrdi Komisija za prigovore

15889 pregleda 7 komentar(a)
Prostorije RTV Podgorica, Foto: PG biro
Prostorije RTV Podgorica, Foto: PG biro

Kršenje profesionalnih standarda prilikom emitovanja priloga na Gradskoj televiziji morala je prethodno da utvrdi Komisija za prigovore slušalaca i gledalaca, pa da se tek tada eventualno uputi izvinjenje predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću.

To je ocijenio direktor Media centra Goran Đurović, komentarišući to što je Radio televizija Podgorica uputila izvinjenje Mandiću zbog izjave advokata Borisa Marinovića koji je u “Dnevniku” iznio stav da je Mandić isticanjem trobojke u Skupštini prekršio Krivični zakonik.

RTV Podgorica pozvala se na član 34 Zakona o medijima, kojim je propisano da “U cilju zaštite ljudskog dostojanstva, niko se u mediju ne smije označiti počiniocem krivičnog djela, odnosno proglasiti krivim ili odgovornim prije pravnosnažne odluke suda”.

“Način na koji je Gradska RTV Podgorica uputila izvinjenje predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću ukazuje da je ovaj lokalni javni servis na dobrom putu da promijeni gazdu. Umjesto DPS-a, šanse da novi gazda postane Nova srpska demokratija i Andrija Mandić su sve veće”, smatra Đurović.

On je istakao da ukoliko je već kandidat za direktora Gradske RTV Podgorica Vladimir Otašević osjetio potrebu da zaštiti Andriju Mandića od izjave sagovornika u neprofesionalnom (jednostranom) prilogu emitovanom u Dnevniku ovog javnog emitera, onda je kršenje profesionalnih standarda prethodno morala da utvrdi Komisija za prigovore slušalaca i gledalaca, pa da se tek tada eventualno uputi izvinjenje.

“U ovom slučaju se postavlja i dodatno pitanje: da li će od sada novi menadžment Gradske RTV Podgorica da se izvinjava svima koji su predmet neprofesionalnog rada ovog javnog emitera ili samo političkim mentorima?”, upitao je Đurović.

On je ocijenio i da se Otašević u hitroj reakciji pogrešno pozvao na član 34 Zakona o medijima, jer se ne radi o stavu urednika ili novinara koji je optužio predsjednika Skupštine da isticanjem nepoznate zastave čini krivično djelo, već o izjavi sagovornika u prilogu. Tvrdi i da izvinjenje treba posmatrati u svjetlu činjenice da Otašević želi da bude izabran u punom mandatu na trenutno otvorenom konkursu za direktora Gradske RTV i “zato suprotno pravilima demonstrira poniznost”.

“Ovaj slučaj jasno govori kakav lokalni javni servis su spremile PES, NSD i DNP, a uz aminovanje Demokrata i GP URA. Gradska RTV Podgorica neće postati profesionalna na način što će se uticaj DPS-a, propagandistički i neprofesionalni način izvještavanja za potrebe DPS-a, zamijeniti uticajem nove većine u glavnom gradu”, tvrdi Đurović.

Otašević je, međutim, juče “Vijestima” kazao da je prilog emitovan u Dnevniku u suprotnosti sa kodeksom novinara, kao i Zakonom o medijima.

“Kao neko ko je godinama u novinarstvu, znam da bez odluke suda niko ne može biti proglašen krivim. Možemo da iznesemo sumnju da je prekršen zakon, ali da se nešto tvrdi u programu - to nije praksa profesionalnog novinarstva, a ja zahtijevam da se čuje druga strana u medijskim izvještajima. Ne želim da se miješam u uređivanje programa. To nije moj posao i smatram da novinari svoj posao treba da rade profesionalno i da izvještavaju u skladu sa profesionalnim standardima. Ukoliko se oni krše, a ja sam na čelu neke televizije, to ne smije da se dešava. Nevezano da li je to Mandić ili običan građanin, standardi moraju da se poštuju”, ocijenio je Otašević.

Tvrdi i da će se RTV Podgorica uvijek izviniti ukoliko prekrši profesionalne standarde.

Bonus video: