Rakčević: Podmetnut požar u kasarni Morača, ekipe Službe zaštite i spašavanja zaustavile širenje

"Umjesto da zapalimo i uništimo i to malo starih objekata na prostoru kasarne Morača, dominantno građenih za vrijeme knjaza Nikole, šta je očigledno maksimalni kreativni domet posljednjih decenija, naša vizija kasarne je dijametralno suprotna"

22276 pregleda 41 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Luka Rakčević/Instagram
Foto: Luka Rakčević/Instagram

Nepoznati počinilac je danas oko 10 časova, podmetnuo požar u jednom od starih objekata kasarne Morača, saopštio je zamjenik gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, Luka Rakčević.

On je, u objavi na Instagramu, kazao da je taj objekat decenijama pun smeća i starog, suvog drveta i greda, zbog kojeg, kako navodi, mogla i očigledno trebala izgorjeti čitava zgrada.

"Vraćajući se sa akcije na Gorici, slučajno sam primijetio dim iz samog objekta i pozvao naše kolege iz Službe zaštite i spašavanja, koje su za svega par minuta bile na terenu i efikasno zaustavile dalje širenje požara", istakao je Rakčević.

"Umjesto da zapalimo i uništimo i to malo starih objekata na prostoru Kasarne Morača, dominantno građenih za vrijeme knjaza Nikole, šta je očigledno maksimalni kreativni domet posljednjih decenija, naša vizija Kasarne je dijametralno suprotna", piše u objavi.

Rakčević je naglasio da se ovih nedelja završava "najveći međunarodni konkurs ikada raspisan u našoj državi", za izradu idejnog rješenja Muzeja savremenih umjetnosti (MSU) koji će se graditi na prostoru Kasarne, dok su u planu i Kuća arhitekture i Prirodnjački muzej, kao i veliki - centralni gradski park, sa šetalištem uz Moraču.

Napomenuo je da se objekat koji je danas gorio, sa susjednom zgradom, mora rekonstruisati i služiti kao - ulazna kapija na uređeni prostor Kasarne, iz pravca brda Gorica.

Rakčević je poručio da su navedeni objekti u vlasništvu Grada - uprava ne bi gubila vrijeme, već bi odmah pristupila njihovom uređenju.

"Međutim, i njih je - kao i ukupnu Kasarnu Morača, bivša gradska uprava predala Državi, kao zalog (hipoteku) za kredit za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV)", dodao je.

"Zbog toga ćemo tražiti od Ministarstva finansija da nam vrate dva navedena objekta i da se konačno upišu u Katastar, kako bismo ih uredili i iskoristili na mnogo bolji način. Čuvajmo naš Grad i njegove resurse. Jer Podgorica može i mora mnogo bolje", zaključio je Rakčević.

Bonus video: