Jaredić: Privatnost nije privilegija već ljudsko pravo

"Mi najčešće samo kliknemo ono, slažem, saglasan sam, a jako često previdimo šta su to dozvole koje mi dajemo"

4129 pregleda 0 komentar(a)
Jaredić, Foto: Svetlana Mandić
Jaredić, Foto: Svetlana Mandić

Povodom Nedjelje zaštite podataka koja se obilježava krajem januara, nevladina organizacija (NVO) „Alfa centar“ u saradnji sa NVO „35mm“ organizovala je predavanje za učenike završnih razreda osnovnih škola u Nikšiću na temu „Mobilni telefoni i moji podaci“ .

Snežana Nikčević, edukatorka medijske i digitalne pismenosti iz NVO „35 mm“, približila je učenicima koliko je bitno da obrate pažnju na zaštitu ličnih podataka prilikom instaliranju različitih aplikacija na telefonima, te kakve se dozvole za uslove korišćenja daju prilikom instaliranja istih.

„Mi najčešće samo kliknemo ono, slažem, saglasan sam, a jako često previdimo šta su to dozvole koje mi dajemo. Recimo, zašto bi, kada instalirate aplikaciju za vremensku prognozu, ona imala pristup vašoj galeriji, kontaktima, zašto bi imala neke administratorske dozvole. Zato je bitno da znamo šta su to uslovi korišćenja, 'kolačići', zašto neke dozvole možemo, a zašto neke ne možemo da dozvolimo“, kazala je Nikčević.

Nikčević
Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

Iako je, kako je istakla, zaštita privatnosti na nivou društvenih mreža veoma važna tema, nekako se previdi zaštita podataka prilikom korošćenja mobilnih telefona.

„Važnost ovog i sličnih predavanja je da kod mladih podstaknemo kritičko razmišljanje, da sve što vide ne uzimaju zdravo za gotovo, već da postave pitanje zašto bi nekome dozvolili pristup podacima sa telefona, kako te podatke neko može da zloupotrijebi, i kako mogu na najjednostavniji način da ih zaštite“, istakla je Nikčević.

Mladi se, prema njenim riječima, za takveteme uglavnom zainteresuju kada dožive neko negativno iskustvo, a „mi kao društvo nemamo preventivne mehanizme djelovanja, već čekamo da se nešto desi pa onda saniramo posljedice“.

Alfa centar
foto: Svetlana Mandić

„Ovo je jedna od preventivnih aktivnosti, jer ta naša neobazrivost može itekako biti opasna. Sa jedne strane hakeri i malveri mogu na različite načine da zloupotrijebe vaše podatke, da imaju pristup vašem bankovnom računu, da vas pretplate na određene usluge koje se plaćaju, a najčešće što može da se desi je da komuniciraju s nekim u vaše ime i da naštete vašoj reputaciji u društvu“, upozorila je Nikčević učenike.

Nada Jaredić, projektna menadžerka u „Alfa centru“, kazala je da se čini da je danas, više nego ikada potrebno „svima koji rukuju podacima o ličnosti poslati jasnu poruku da privatnost nije privilegija već ljudsko pravo“.

„Imajući u vidu da na internetu postoji sve veći broj usluga ili aplikacija koje zahtijevaju od korisnika da unesu svoje lične podatke, poput imena i prezimena, broja platne kartice, saglasnosti za pristupanje drugim servisima ili podacima na uređaju, važno je razumjeti ovaj pojam, imati prave informacije i znati koristiti dostupne alate kako naši podaci ne bi bili nezaštićeni, zloupotrijebljeni ili ukradeni“, istakla je Jaredić.

Alfa centar
foto: Svetlana Mandić

Podsjetila je da „Alfa centar“ već duži period radi na unapređenju digitalne pismenosti edukujući mlade, o savjesnoj i bezbjednoj upotrebi digitalnih platformi, kao i pravima i obavezama koje imaju u pomenutoj sferi, a aktivni su i na polju unapređenja medijske pismenosti u cilju razvijanja sposobnost kritičkog vrednovanja informacija.

Zahvalila se predsjedniku Skupštine opštine Nikšić, Nemanji Vukoviću, što je omogućio da se predavanje održi u skupštinskoj sali, pokazujući time da „visoko vrednuje“ njihove napore koje ulažu na polju edukacije mladih o zaštiti ličnih podataka, kao i nastavnom osoblju i upravi osnovnih škola „Braća Ribar“, „Ratko Žarić“, „Olga Golović“ i „Braća Labudović“ što su prepoznali značaj i aktualnost teme i omogućili da učenici prisustvuju predavanju.

Bonus video: