Vujović: Dokazana opravdanost finansijske pomoći komercijalnim medijima da proizvode teme od javnog značaja

"Fond obezbeđuje finansijsku podršku za projekte informisanja, što je od suštinskog značaja za proizvodnju i distribuciju informacija od javnog interesa"

7006 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Gardasevicphotography
Vujović, Foto: Gardasevicphotography

Dokazana je opravdanost finansijske pomoći komercijalnim medijima da proizvode teme od javnog značaja, ali je potrebno unaprijediti procedure raspodjele sredstava i vidljivost projekata, kazala je ministarka kulture i medija Tamara Vujović, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Ona je, na konferenciji, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja Agencije za elektronske medije, o učincima Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, kazala da je kroz taj Fond do sada podijeljeno skoro 1.7 miliona eura, ali da javnost nije dovoljno upoznata sa postojanjem Fonda.

"Istraživanje o učincima Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrstnosti medija, medijima korisnicima Fonda, kao i ostalim medijima, a posebno donosiocima odluka, poslužiće kao polazna osnova za unapređenje politika koje prate raspisivanje konkursa i izbor tema za neku buduću konkursnu liniju, kako bi ovaj alat doživio zakonom zamišljenju ulogu", poručila je Vujović.

Podsjetila je da je kroz Fond, do sada, podijeljeno skoro 1.7 miliona eura.

"Međutim, opšta javnost nije dovoljno upoznata sa postojanjem Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti elektronskih medija. Ovo može ukazivati na nedovoljnu efikasnost napora medija koji su korisnici sredstava Fonda da to predstave svojoj publici, pokazalo je istraživanje, koje se odnosi na sredstva koja je raspodijelila AEM”, rekla je Vujović.

Pojasnila je da novac iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrstnosti medija, AEM dodjeljuje za televizije i radio stanice, a Ministarstvo kulture i medija za štampane medije i portale.

Dodala je da podaci govore da mediji sa lokalnom pokrivenošću imaju veći stepen informisanosti među svojom publikom o emisijama koja se finansiraju od sredstava Fonda u odnosu na emitere sa nacionalnom pokrivenošću.

“To potvrđuje opravdanost jednog od ciljeva Fonda, a to je da kroz njega pokrećemo teme od lokalnog značaja koje imaju svoju publiku", ocijenila je Vujović i kazala da ovaj rezultat dodatno obavezuje na ulaganje u bolji položaj, a samim tim i bolje funkcionisanje lokalnih javnih emitera.

Izmjenama postojećih zakona povećaće se, kako je istakla, izdvajanja za Fond sa 0,09 odsto na 0,20 odsto tekućeg budžeta, što će rezultirati cifrom od preko dva miliona eura za godišnji fond.

"Fond obezbeđuje finansijsku podršku za projekte informisanja, što je od suštinskog značaja za proizvodnju i distribuciju informacija od javnog interesa, i pruža podrušku medijskim projektima uključujući aktuelne ekonomske, društvene, kulturne i obrazovne teme", objasnila je Vujović.

Dodala je da transparentne procedure raspodjele sredstava garantuju pravičnost i transparentnost u dodjeli resursa, što osigurava da se sredstva dodijele na najefikasniji način.

"Saznaćemo do koje mjere je Fond opravdao svoje postojanje i da teme od značaja dolaze do publike. Snimljeno je 532 sata programa na te teme. Postavljeno je pitanje da li to mogu biti emisije koje i inače jesu na stalnom repertoaru ili su u pitanju sasvim novi sadržaji", naglasila je Vujović.

Kazala je da smatra da su rezultati istraživanja AEM-a odličan putokaz za dalje planove i politike i da joj je žao što i u Ministarstvu kulture i medija nisu uradili istraživanje, jer bi bilo dobro vidjeti rezultate.

Vujović je napomenula da realizacijom svakog podržanog projekta kroz Fond, medijski prostor Crne Gore postaje bogatiji i raznovrsniji.

"Konferenciju je pored ministarke Vujović otvorila i Sunčica Bakić, direktorica Agencije za elektonske medije, a rezultete istraživanja je prezentovala Milica Krivokapić, predstavnica AEM-a", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: