Prijave na rad kolašinskih lovočuvara ne postoje

Uprava Lovačkog društva “Lovac” demantovala navode dijela članova o umiješanosti u krivolov

2032 pregleda 1 komentar(a)
Lovci (ilustracija), Foto: Shutterstock
Lovci (ilustracija), Foto: Shutterstock

Iz uprave Lovačkog društva (LD) “Lovac” iz Kolašina demantovali su navode dijela članova tog društva o umiješanosti lovočuvara u krivolov.

U LD kažu “da su te optužbe neosnovane, neutemeljene i da nijesu zasnovane na konkretnim činjenicama i dokazima”. Oni su svoje kolege pozvali da, ukoliko imaju konkretne dokaze za svoje tvrdnje, to prijave nadležnim organima i upravi LD, “kako bi se sprovela adekvatna istraga”.

“Dvadesetak, nama nepoznatih lovaca koji ranije nijesu iznosili nikakve primjedbe i prijave na račun društva, iznijeli su niz neistinitih tvrdnji i teških optužbi, narušavajući ugled Društva i direktno kršeći član 59 Statuta LD. Kako anonimna grupa članova LD optužuje lovočuvare (dakle više njih), ne navodeći konkretna imena, zarad javnosti, a i zarad neznane grupe lovaca ističemo da LD ima jednog kvalifikovanog-licenciranog lovočuvara i četiri kontrolora lova”, piše u reagovanju LD.

Do sad, tvrde, na rad lovočuvara i kontrolora lova niko nije podnio bilo kakvu prijavu, primjedbu i optužbu”. Ta lovačka organizacija, objašnjavaju, “poštuje zakonske odredbe i etičke standarde i otvorena je za saradnju sa svim nadležnim organima”.

“Tvrdnje o nepravilnostima u vezi s finansijskim transakcijama su netačne. Kako je i ranije istako predsjednik LD Radoica Milošević, sve finansijske transakcije su evidentirane na žiro-računu LD, rad Društva je javan a svi finansijski i drugi podaci dostupni za zainteresovanu javnost. Tvrdnje o naplaćivanju lova na nekoliko reona od strane lovočuvara, bez priznanica, smatramo neosnovanim i pozivamo na predstavljanje konkretnih dokaza”, poručuju iz uprave LD.

Objašnjavaju i da je “najavljivanje terena odnosno rejona na kom će se loviti obaveza svih lovaca iz više razloga, a glavni razlog je bezbjednost u lovu”. To pravilo, kako tvrde, očigledno smeta samo onima kojima ne odgovara uvođenje reda u lovištu”.

“Zbog toga smatramo da bi krajnje korektno bilo da grupa neznanih lovaca, za sve nepravilnosti za koje imaju, podnese prijavu, saopšte sva svoja saznanja i dostave dokaze organima društva (predsjedniku, upravniku, sekretaru, disciplinskoj komisiji, nadzornom odboru, upravnom odboru, Skupštini, sekciji, delegatima….)”, saopštili su iz LD.

Pozivaju kolege da poštuju Statut organizacije i najavljuju da će “protiv iznijetih optužbi zatražiti pravni lijek”.

Bonus video: