Ne žure da urede podatke o državnoj imovini

U petak je posljednji dan za izjašnjenja nadležnih na reviziju uspjeha “Upravljanje Registrom nepokretnosti državne imovine”. DRI je ranije utvrdila da su službenici Uprave za katastar do sredine februara 2023. obišli tek 1,5 odsto od ukupnog broja evidentiranih nepokretnosti

13310 pregleda 3 komentar(a)
Uprava dostavila akcioni plan, ali još nije i izvještaj o tome šta je preduzeto, Foto: Boris Pejović
Uprava dostavila akcioni plan, ali još nije i izvještaj o tome šta je preduzeto, Foto: Boris Pejović

Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) još nisu stigla sva izjašnjenja na reviziju o registru državne imovine, a posljednji rok za to je sjutra.

To su potvrdili “Vijestima” iz DRI. Iz Uprave za katastar i državnu imovinu (UKDI), koje je vodio Koča Đurišić, te dva ministarstva - finansija, koje je bilo subjekt revizije, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, čija je to nadležnost u organizaciji nove Vlade, nisu odgovorili na pitanja redakcije.

Senator DRI Branislav Radulović rekao je “Vijestima” da je Uprava za katastar i državnu imovinu dostavila akcioni plan, da to nije učinio nadležni resor, a da su i jedni i drugi dužni da do 26. januara dostave i izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Ujedno, sjutra treba da DRI dostave i novi Izvještaj o realizaciji preporuka datih u izvještaju o reviziji uspjeha “Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa” iz juna 2019.

Revizija uspjeha “Upravljanje Registrom nepokretnosti državne imovine” objavljena je krajem jula prošle godine.

DRI je saopštila da postupak uspostavljanja i upravljanja Registrom nepokretnosti državne imovine još nije u dovoljnoj mjeri uspješan.

“Postupkom revizije je, između ostalog, utvrđeno da je Uprava za katastar i državnu imovinu u postupku kompletiranja podataka za objavljeni Registar nepokretnosti imovine potrošačkih jedinica na centralnom nivou u najvećem obimu koristila podatke o nepokretnostima koji su već bili evidentirani u Katastru nepokretnosti”, naveli su tada iz DRI.

Uvidom u dostavljenu bazu podataka o nepokretnostima u državnoj svojini, koja je na dan 17. 2. 2023. godine sadržala podatke o 416.912 nepokretnosti, kako su dodali, državni revizor je utvrdio da su službenici Uprave za katastar izvršili obilazak 6.347 nepokretnosti ili 1,5 odsto od ukupnog broja evidentiranih nepokretnosti.

“Uprava za nekretnine i njen pravni nasljednik Uprava za katastar i državnu imovinu, do okončanja postupka revizije (jun 2023), nisu imali aktom utvrđene granice državne imovine i imovine opština za opštine u kojima je okončan postupak razgraničenja”, stoji u reviziji.

Odović tražio produženje roka, ali nakon toga njegov resor nije dostavio bilo šta DRI
Odović tražio produženje roka, ali nakon toga njegov resor nije dostavio bilo šta DRIfoto: Savo Prelević

Utvrđeno je i da integrisani informacioni sistema SAP FI-AA modul, do okončanja postupka revizije, “nije bio uspostavljen na način predviđen opisom i specifikacijom projekta”, a koja je sastavni dio ugovora o nabavci usluga proširenje SAP sistema - implementacija SAP FI-AA modula i eksterne aplikacije za evidenciju državne imovine.

DRI je tada izvršila i provjeru realizacije preporuka datih u prethodnom, Izvještaju o reviziji uspjeha “Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa” iz 2019. i subjektima revizije naložila da do 26. januara 2024. dostave DRI novi Izvještaj o realizaciji preporuka.

Do danas to nije učinjeno.

Ministarstvu finansija i Upravi za katastar i državnu imovinu sedam preporuka. Upravi je, pored ostalog, preporučeno da internim procedurama utvrdi način i postupak kompletiranja podataka za potrebe Registra, kojima će utvrditi jasan i jedinstven pristup u prikupljanju i evidentiranju podataka o nepokretnostima u državnoj svojini. Preporučeno je i da internim procedurama utvrdi sistem kontrole kvaliteta prikupljanih i evidentiranih podataka, da sporazumno utvrdi granice državne imovine u odnosu na imovinu opština, sa opštinama sa kojima su područne jedinice Uprave okončale postupak razgraničenja...

DRI se resoru finansija obraćala 5. oktobra, potom i 1. novembra 2023, sa napomenom o obavezi. Ministarstvo državne imovine, koje vodi Janko Odović, zbog preuzimanja dijela poslova od Ministarstva finansija, 20. novembra tražilo je od DRI da im se produži rok za dostavljanje akcionog plana, navodeći da je u akcioni plan u pripremi. DRI je odobrila zahtjev i rok produžila do 24. decembra, ali resor Odovića nije odgovorio.

Pred Odbor najranije krajem marta

Konačan izvještaj DRI o reviziji registra državne imovine dostavljen je i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

"Vijestima” su juče odgovorili da taj Odbor u 2024. planira da “intenzivira aktivnosti u dijelu vršenje svoje kontrolne i nadzorne funkcije”, da će izvještaji o reviziji DRI biti jedan od segmenata tih aktivnosti”.

"Odbor će naročito imati u vidu izvještaje sa iskazanim negativnim mišljenjem i izvještaje koji se odnose na reviziju uspjeha. Cijeneći da revizija uspjeha ‘Upravljanje Registrom nepokretnosti državne imovine’, tretira jednu veoma važnu oblast, a uzimajući u obzir i nalaze te revizije, za očekivati je da će ista biti predmet razmatranja na sjednici Odbora”, rekli su „Vijestima” i dodali da bi sa tim aktivnostima Odbor trebalo da počne krajem prvog ili početkom drugog kvartala.

Senator DRI očekuje da se skupštinski odbori u većoj mjeri bave izvještajima DRI.

"S obzirom na to da se nakon 29. januara, kada se u Briselu održava međuvladina konferencija Crna Gora - EU, očekuje ‚otključavanje’ pojedinih pregovaračkih poglavlja, bilo bi vrlo značajno za privremeno zatvaranje poglavlja 32 - Finansijski nadzor, gdje se DRI veći duži niz godina unazad ocjenjuje vrlo visokom ocjenom, da se skupštinski odbori u većoj mjeri bave izvještajima DRI, posebno onim gdje je izraženo negativno mišljenje, i na taj način, u okviru sistema budžetske kontrole, doprinesu podizanju odgovornosti potrošačkih jedinica i drugih subjekata revizije, a samim tim i još boljoj ocjeni Evropske komisije kada je u pitanju ovo poglavlje", rekao je Radulović.

Bonus video: