Prosvjeta najavila bum, zdravstvo svoju analizu

Komentar dva ministarstva o izvještaju Udruženja “Roditelji” koji je sproveden kroz “Porodični karavan”, i planovima u odnosu na analizu te NVO

2523 pregleda 4 komentar(a)
Jakšić Stojanović, Foto: Flickr/Vlada Crne Gore
Jakšić Stojanović, Foto: Flickr/Vlada Crne Gore

Obrazovna infrastruktura u Crnoj Gori je u lošem stanju i toga su svjesni, kažu, u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija (MPNI). To su “Vijestima” rekli u komentaru na izvještaj koji je, kroz projekat “Porodični karavan”, prije nekoliko dana predstavilo Udruženje “Roditelji”. Iz resora zdravlja, kazali su da izvještaj te nevladine organizacije “ne prikazuje precizne podatke o opštinama gdje fale ljekari i broj tih ljekara”, te da će o tome oni uskoro objaviti analizu.

Udruženje “Roditelji” objavilo je u ponedjeljak izvještaj koji se odnosi na analizu stanja u oblasti zdravstvene zaštite i obrazovanja. U izvještaju, oni su naveli da u tom pogledu, djeca u Crnoj Gori u većini opština nemaju osnovna prava.

Rezultate su objavili na osnovu kazivanja roditelja koji su posjetili tim “Porodičnog karavana”, koji je od septembra do decembra 2023. obišao sve crnogorske opštine.

Pored ostalog, navode da roditelji u 10 opština smatraju da djeca nemaju uslovne vrtiće i školske objekte, kao izražen naveli su problem prebukiranosti i u predškolskim ustanovama na sjeveru, a neke od zamjerki odnose se i na nedovoljan broj asistenata u nastavi. Prema mišljenju roditelja, hitno je potrebna izgradnja novih vrtića u Ulcinju i Baru, kao i škola u Tivtu, Herceg Novom i Podgorici. Neki od gorućih problema su i nepostojanje jaslenih grupa u vrtiću u Šavniku i Andrijevici. U toj opštini, navodi se u analizi, ne postoji nijedna funkcionalna fiskulturna sala, dok u Petnjici u vrtiću, koji radi pri školi, djeca mogu boraviti samo do podneva.

“Imajući u vidu rezultate navedene analize, a koji se tiču obrazovne infrastrukture, svjesni smo da je ona u lošem stanju, ali intenzivno radimo na unapređenju uslova rada”, rekli su “Vijestima” iz resora Anđela Jakšić-Stojanović.

Tvrde da u 2024. počinje “najveći investicioni ciklus u obrazovanju do sada”.

“Stvoreni su uslovi da u toku 2024. uđemo u novi aranžman sa EIB-om vrijedan 18 miliona eura za potrebe realizacije projekta ‘Unapređenje crnogorskog obrazovanja’, te projekta sa EBRD-om u vrijednosti 20 miliona za rekonstrukciju dijela energetske efikasnosti 25 objekata. Budžetom su predviđena sredstva od dva miliona eura za sufinansiranje projekta sa KFW bankom”, rekli su iz MNPNI.

Tvrde da u 2024. počinje gradnja vrtića u Nikšiću, nove osnovne škole u Tivtu, a stvoreni su i preduslovi za gradnju osnovne škole i vrtića u Siti kvartu, novog objekta pored škole ‘Oktoih’, vrtića u Baru i Ulcinju.

Dodaju da je u toku realizacija projekta “Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture sa preporukama za unapređenje”, ukupne vrijednosti 600.000 eura.

“U martu očekujemo i isporuku autobusa i kombija u vrijednosti od 1,3 miliona eura, čime ćemo unaprijediti prevoz učenika u ruralnim područjima...”.

Udruženje “Roditelji” u okviru “Porodičnog karavana”, u dijelu koji se odnosi na zdravstvenu zaštitu za djecu, pored ostalog, navodi da su im u 19 opština roditelji kao problem naveli nedostatak pedijatara.

“U čak 17 opština roditelja su naveli da je problem nedovoljan broj stručnih radnika. Pedijatara u kontinuitetu nema u pet opština na sjeveru, a nedovoljno ih ima u čak 14”, navode u izvještaju i dodaju da u opštinama na sjeveru djeca, da bi ih pregledao pedijatar, moraju da putuju kilometrima do susjednih opština... Zbog nedostatka pedijatara prisutan je i problem sa imunizacijom i redovnim sistematskim pregledima”, navode u izvještaju.

Iz resora Vojislava Šimuna rekli su da će Plan kadrova u oblasti zdravstva mapirati kadar u zdravstvenom sistemu i imati “jasnu sliku u pogledu nedostatka određenih specijalista”.

“Postoje određeni kadrovski izazovi, ali se ni u kom slučaju ne može govoriti o tome da zdravstvena zaštita nije obezbijeđena u bilo kojoj opštini”, rekao je on.

U odnosu na navode o nedostatku broja pedijatara, kazao je da propisi predviđaju da na jednog pedijatra ide od 1.000 do 2.000 osiguranika, odnosno djece, a da sada nije poznat i broj djece u opština.

“Evidencije Fonda za zdravstveno osiguranje nisu precizne do kraja, s obzirom na to da je mnogo djece prijavljeno u jednom domu zdravlja, a prebivalište ima u drugoj opštini, što dovodi do problema prilikom pružanja same zdravstvene zaštite pacijentima”, rekao je Šimun.

D.K.

Bonus video: