Van Crne Gore živi najmanje 40.045 građana

Ukupno popisane 673.203 osobe, prema preliminarnim rezultatima u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika

25791 pregleda 48 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Preliminarni podaci Uprave za statistiku (Monstat) pokazali su da najmanje 40.045 građana Crne Gore živi van njenih granica.

Iz Monstata je juče saopšteno da su od 3. do 30. decembra prošle godine, tokom prikupljanja podataka, popisane ukupno 673.203 osobe.

Prema preliminarnim podacima popisa, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika.

Međutim, nije poznato koliko stranaca je učestvovalo na popisu, pa je moguće da u inostranstvu boravi još onoliko državljana Crne Gore koliko je popisano stranaca.

Iz Monstata su juče kazali da precizan broj stranaca u Crnoj Gori neće biti poznat do unosa i obrade podataka. Ta institucija trenutno ne raspolaže podacima koliki je udio stranaca na ukupan broj stanovnika. Na konačni broj, pojašnjeno je, utiču prirodni priraštaj, međunarodne i domaće migracije...

Popisom su prikupljeni podaci o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana.

Referentni momenat popisa (datum i vrijeme na koji se odnose prikupljeni podaci)... je 31. oktobar u 24 časa.

Shodno Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, tim postupkom obuhvaćeni su crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi, kao i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, kao i stranci kojima je uobičajeno mjesto boravka u Crnoj Gori.

Bonus video: