Borovinić Bojović predsjednica Skupštine Zajednice opština

Borovinić Bojović je naglasila potrebu jačanja demokratskog ambijenta i vladavine prava, kao i zaštite interesa jedinica lokalne samouprave

4348 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Zajednica opština Crne Gore
Foto: Zajednica opština Crne Gore

Predsjednica podgoričkog parlamenta Jelena Borovinić Bojović izabrana je za predsjednicu Skupštine Zajednice opština Crne Gore, saopšteno je iz te asocijacije.

Borovinić Bojović je, kako se navodi, naglasila potrebu jačanja demokratskog ambijenta i vladavine prava, kao i zaštite interesa jedinica lokalne samouprave.

Iz Zajednice opština kazali su da su za potpredsjednike Skupštine izabrani predsjednici skupština opština Berane i Tivat, Milun Rmuš i Miljan Marković.

Kako su naveli, za predsjednika Nadzornog odbora Zajednice izabran je predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović, a za članove predsjednici skupština opšatina Mojskovac i Ulcinj, Marko Janketić i Adrian Mavrić.

Iz Zajednice opština rekli su da je sjednici Skupštine prethodila sjednica Upravnog odbora, na kojoj su usvojeni Program rada, Finansijski plan i Plan javnih nabavki za ovu godinu.

Generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović istakla je da će fokus Zajednice u ovoj godini biti unapređenje zakonskog okvira i saradnje sa ministarstvima, Vladom i Skupštinom.

Prema njenim riječima, među prioritetima su i jačanje finansijske i funkcionalne nezavisnosti opština u cilju ravnomjernijeg regionalnog razvoja i uspostavljanja koncepta upravljačke odgovornosti.

“Kao i stvaranje normativnih i drugih preduslova za decentralizaciju u svim upravnim oblastima i kvalitetnije otvarivanje funkcija jedinica lokalne samouprave (JLS), jačanje podrške JLS u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), povlačenja bespovratnih sredstava iz EU i drugih fondova i međunarodne saradnje", navela je Manojlović.

Ona je dodala da je prirotet stvaranje preduslova za razvoj i jačanje ljudskih resursa JLS, kroz permanentne obuke koje organizuje i pruža Zajednica opština i Uprava za ljudske resurse, kao i unapređenje kapaciteta Zajednice radi ostvarivanja postavljenih ciljeva.

U saopštenju se navodi da je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac izabrana za članicu Delegacije Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

“Doktor stomatologije iz Pljevalja Marko Terzić izabran je za predstavnika Zajednice u Odboru direktora Kliničkog centra Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Upravni odbor je, kako se navodi, za člana Odbora za razvoj lokalne samouprave Zajednice opština izabrao sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu u Opštini Nikšić, Duška Lalatovića.

Iz Zajednice su saopštili da je potpredsjednik Opštine Danilovgrad Bojan Pavićević izabran za člana Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju, dok je savjetnica za urbanizam u Službi predsjednika opštine Bar, Suzana Crnovršanin, izabrana za člana Odbora za prostorno planiraje Zajednice opština.

Bonus video: