Eko klupa za vrtić „Svetionik” u Baru

Napravljena od 12.hiljada plastičnih čepova završila u obdaništu poznatom po ekološkim aktivnostima

2954 pregleda 24 reakcija 2 komentar(a)
Kante za reciklažu u vrtiću, Foto: Marija Pešić
Kante za reciklažu u vrtiću, Foto: Marija Pešić

Organizacija Zeleni talas donirala je barskom vrtiću “Svetionik” ekološku klupu napravljenu od 12 hiljada plastičnih čepova iz otpada, čijom je izradom sačuvano jedno drvo.

Eko klupa nastala je reciklažom čepova prikupljenih tokom ekološke akcije “Dočekajmo zajedno čistiju 2024. godinu”.

“Čepovi su prikupljani u pet opština koji su bili centri za sakupljanje ambalažnog otpada tokom trajanja akcije. To su Podgorica, Budva, Danilovgrad, Bar i Cetinje. Veliki odziv građana i građanki omogućio je da se prikupi dovoljna količina čepova od kojih se napravila ova klupa”, kazao je Strahinja Đorđević iz Zelenog talasa.

On je naveo da izbor vrtića “Svetionik” kao mjesto za ovu klupu nije slučajan. Kako je kazao, taj vrtić od osnivanja realizuje veliki broj ekoloških projekata i akcija u saradnji sa lokalnom samoupravom, roditeljima, građanima i građankama.

“Ovom donacijom želimo da podržimo napore ovog vrtića, koji svojom posvećenošću ekološkim vrijednostima postavlja primjer za zajednicu. Ovaj vrtić više puta je pokazao entuzijazam i aktivno učešće u ekološkim inicijativama, što smo željeli da podržimo. Donacijom eko klupe želeli smo da nagradimo njihov trud i motivišemo druge institucije da slijede njihov primjer”, istakao je Đorđević.

Direktorica predškolske ustanove “Svetionik” Ivana Durutović kazala je “Vijestima” da ih ta donacija jako raduje, posebno jer se radi o reciklažnoj klupi, jer je ekološka svijest ono čemu uče djecu u tom vrtiću.

“Od osnivanja se bavimo ekološkim aktivnostima i Zeleni talas se u to uklopio jer djecu uveliko učimo reciklaži. Djeca znaju da je ova klupa napravljena od reciklažnih čepova i to je poruka njima da mogu trudom da urade nešto dobro, da otpad koji je reciklažni ne mora da bude smeće”, poručila je ona.

Dodala je i da je to dragocjena donacija jer ohrabruje djecu da poštuju praksu razvrstavanja otpada u vrtiću i vide krajnji cilj toga.

Bonus video: