U Skupštini Crne Gore obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Prtikazana izožba "Tišina razorenih zidova", koju je kreirala Jevrejska zajednica Crne Gore

5093 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore obilježila je danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta – 27. januar.

Uz podsjećanje da je na današnji dan prije 79 godina oslobođen ozloglašeni koncentracioni ili bolje rečeno – kamp uništenja "Aušvic", predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je ukazao i na drugi po veličini logor Treblinku, te istakao da se takav "jedan lokalni Aušvic, nalazio i na prostoru tadašnje okupirane i rasparčane Kraljevine Jugoslavije".

Mandić je, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore, naglasio da je predstavnik naroda koji je zajedno sa jevrejskim narodom dijelio tužnu sudbinu, ali i herojsku borbu protiv nacizma i fašizma.

"Vidjećemo Jasenovac i brojne druge logore u kojima su Srbi, Jevreji i Romi zajedno dijelili sudbinu jagnjadi okruženih svirepim vukovima. Egzekutori u tadašnjoj NDH, koja je kontrolisala i jedan dio današnje Crne Gore, bili su podjednako, ako ne i svirepiji nego što su bili njihovi saveznici po zlu u nacističkoj Njemačkoj", kazao je Mandić.

On je istakao da je obaveza "da svi damo svoj doprinos kako se ideje i ideologije koje su dovele do najvećeg zločina u istoriji čovječanstva nikada ne vrate", te zahvalio Jevrejskoj zajednici i njenim predstavnicima koji su "uvijek činili integralni dio našeg društva i jedan od najljepših dragulja mozaika različitosti koji nazivamo Crnom Gorom".

Skupština dan sjećanja na žrtve Holokausta
foto: Skupstina.me

"Izuzetno je važno da svi zajedno sačuvamo jedinstvenost Crne Gore oličenu u različitosti kultura koje je čine i kao predsjedniku Skupštine Crne Gore, dužnost mi je ne samo da pozivam, već da predano radim kako bi ostvarili dijalog između svih strana, došli do pomirenja i izgradili stabilno društvo. Ujedinimo se oko onoga što nam je zajedničko i odbacimo bilo kakvu pomisao na mržnju koja, kako nas i istorija uči, jako lako izopači ljudska srca”, kazao je Mandić.

Pozvao je sve da se zajedno pomole za mir u svijetu.

"Danas, odajući poštu svim stradalima u Holokaustu, molim vas da se pomolimo za mir svuda u svijetu. Ako svi ljudi požele mir i budu predano radili na tome da zavlada mir na onim mjestima gdje danas imamo rat, mir će sigurno pobijediti i doći će blagostanje za svakog pojedinca na ovoj planeti", kazao je Mandić.

Skupština dan sjećanja na žrtve Holokausta
foto: Skupstina.me

Pojašnjavajući da izložba pod nazivom "Tišina razorenih zidova" koju je kreirala Jevrejska zajednica Crne Gore predstavlja dragocjeni prikaz fotografija sinagoga koje su uništene za vrijeme Holokausta, predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan je naglasila da je ova umjetnička postavka podsjećanje da je politički pogrešno vođena ideologija nacista zanesenih istrebljenjem jevrejskog naroda imala za cilj i uništenje kompletne kulturne baštine, odnosno brisanje svih tragova postojanja jevrejskog naroda.

Ofner Bokan je naglasila da su riječi "nikad više", nakon što je svijet osudio Holokaust bile obećanje da se tragedija kakva je bio Holokaust neće ponoviti, ali i da uprkos tome i danas svjedočimo ogromnim izazovima sa kojima se suočava svijet upravo u sprečavanju ponavljanja istorijskih grešaka. Sjećanje na Holokaust, kako je kazala, ne smije ostati samo obaveza prema prošlosti, već i ključ za oblikovanje budućnosti.

"Kroz bolnu istoriju jevrejskog naroda, pozvani smo na aktivno suprotstavljanje predrasudama, mržnji i netoleranciji. Ipak, svjedoci smo porasta antisemitizma u Evropi i šire, ali s ponosom možemo reći da se Crna Gora odupire ovom zlu, kao izuzetan primjer multinacionalnog zajedništva, gdje različite etničke grupe žive u skladu, stvarajući bogatstvo raznolikosti koje čine srce ove zemlje. U ime svih Jevreja kao i u ime Jevrejske zajednice Crne Gore želim izraziti duboku zahvalnost Crnoj Gori za jednoglasno usvajanje amandmana za izgradnju prve sinagoge u Crnoj Gori, prve koja će od temelja biti izgrađena u Evropi nakon Holokausta", kazala je Ofner Bokan.

Mandić i Ofner Bokan simbolično su zapalili šest svijeća, u znak sjećanja na 6.000.000 stradalih, nakon čega su prisutni bili u prilici da pogledaju i izložbu pod nazivom "Tišina razorenih zidova", koju je kreirala Jevrejska zajednica Crne Gore.

Skupština dan sjećanja na žrtve Holokausta
foto: Skupstina.me

Događaju su prisustvovali poslanici, predstavnici diplomatskog kora, kao i članovi i prijatelji Jevrejske zajednice Crne Gore.

Bonus video: