Šaranović sa Santanderom: UNICEF će podržati Crnu Goru da uvede Dječju kuću

"Barnahus omogućava policiji, tužilaštvu, socijalnim i zdravstvenim radnicima i sudiji da rade zajedno s djetetom u okruženju po mjeri djeteta. Kroz ovaj servis izbjegava se intervjuisanje djeteta više puta koje dodatno traumatizuje dijete, uključujući u slučajevima seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja"

4373 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka: Šaranović i Santander, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sa sastanka: Šaranović i Santander, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

UNICEF će podržati vladu da uvede specijalizovani servis koji se zove Dječja kuća – Barnahus, kazao je šef predstavništva UNICEF-a Huan Santander.

On je to kazao na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore, Danilom Šaranovićem.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su pojasnili da se radi o međunarodnom modelu dobre prakse koji su mnoge zemlje članice Evropske unije (EU) usvojile.

"Barnahus omogućava policiji, tužilaštvu, socijalnim i zdravstvenim radnicima i sudiji da rade zajedno s djetetom u okruženju po mjeri djeteta. Kroz ovaj servis izbjegava se intervjuisanje djeteta više puta koje dodatno traumatizuje dijete, uključujući u slučajevima seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja", naveli su u saopštenju.

Iz MUP-a su naglasili da su teme razgovora bile strategija prevencije nasilja nad djecom, zaštita djece od seksualnog nasilja i iskorišćavanja, online nasilja kao i nelegalni dječiji brakovi.

Šaranović se, kako su naveli iz njegovog kabineta, zahvalio UNICEF-u na kontinuiranoj podršci unapređenju statusa djece u Crnoj Gori i istakao da ministarstvo želi da pošalje važnu poruku da država vodi računa o najmlađima, kao najranjivijoj grupi stanovništva.

"I sam, kao otac, dodatno sam posvećen kreiranju bezbjednog ambijenta za rast i razvoj djece u Crnoj Gori. U tom kontekstu ministarstvo je aktiviralo brojne mehanizme za jačanje kapaciteta institucije u odgovoru na ove izazove. U saradnji sa međunarodnim organizacijama osnažićemo naše kadrovske i operativne potencijale kako bi djelovali preventivno, i kako bi se, zajedno sa svim partnerima u državnom i civilnom sektoru, odnijeli odgovorno prema ovom osjetljivom pitanju“, kazao je Šaranović.

On je istakao da je to samo dio uspješnih napora koje nova Vlada preduzima kako bi izvršila, kako je naveo, neophodne reforme i ubrzala proces evropskih integracija u narednom periodu.

Šaranović i Santander istakli su da prioritet buduće saradnje bude sprečavanje nasilja nad djecom i efektno odgovaranje na njega bilo da se dešava, kako su kazali, onlajn ili oflajn.

"UNICEF će nastaviti da podržava MUP i pruža profesionalne obuke i specijalizacije svim službenicima koji rade na slučajevima koji uključuju djecu”, poručio je Santander.

On je istakao i da će podrška UNICEF-a u ovim domenima pomoći Vladi da ispuni obaveze u oblasti prava djeteta i kriterijume pristupanja EU.

Bonus video: