Organizator: Na Svetosavskoj večeri u Nikšiću niko nije uvrijeđen ili negativno prokomentarisan

"U određenim pjesmama u kojima se pominju Turci, pominju se u kontekstu starih vremena i ratova za oslobođenje koje su vodili naši preci a nikako u kontekstu današnjice i želje da sa današnjim Turcima imamo bilo kakav vid sukoba", navodi se u saopštenju

13713 pregleda 108 reakcija 44 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje "Kosovski božuri od Nikšića grada" oglasilo se kao organizator Svetosavske večeri održane u subotu u tom gradu, tvrdeći da nijedan narod tom prilikom nije bio uvrijeđen ili negativno prokomentarisan.

Na događaju se, između ostalih, čula i pjesma "Od glave Zete do grada Spuža", u kojoj se pominje i stih "leleču Turci, kukaju bule".

Iz udruženja tvrde da je u pitanju "stara, narodna pjesma".

Na večeri su bili predsjednik Skupštine Andrija Mandić, više poslanika koalicije "Za budućnost Crne Gore", sekretar Skupštine Glavnog grada Podgorica Miloš Giljen, više zaposlenih u parlamentu i Elektroprivredi...

Iz udruženja su rekli da su svi politički funkcioneri i javni djelatnici, koji su bili na toj večeri, bili pozvani kao njihovi gosti, te da "nijednoga momenta oni nisu uticali na muzički repertoar večeri koja je započela Svetosavskom himnom kao pozivom na ljubav i pomirenje".

"Zlonamjerna tumačenja naših narodnih pjesama koja dolaze od onih koji su svađali Crnu Goru mi ne prihvatamo. Nijedan narod koji sa nama Srbima živi danas u Crnoj Gori nije bio uvrijeđen ili negativno prokomentarisan na toj večeri ni kroz pjesmu ni na bilo koji drugi način. U određenim pjesmama u kojima se pominju Turci, pominju se u kontekstu starih vremena i ratova za oslobođenje koje su vodili naši preci a nikako u kontekstu današnjice i želje da sa današnjim Turcima imamo bilo kakav vid sukoba", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavio Srđan Nikolić iz udruženja "Kosovski božuri od Nikšića grada".

Ističe se i da je događaj protekao bez incidenata.

"Ovo je bilo jedno veče za pamćenje, sa preko 700 gostiju, bez najmanjeg incidenta, na koje smo pozvali brojne istaknute zvanice iz javnog života koje smo željeli da na lijep način ugostimo, a ne nikako da imaju bilo kakvu neprijatnost zbog nas. Zato molimo da ova antisrpska histerija već jednom prestane, a gospodu koja su se zabrinula zbog stare narodne pjesme u kojoj se prisjećamo borbe naših predaka sa Turcima, da ne brinu zbog pjesama u kojima se pjeva o onome što je bilo prije 150 godina nego da brinu o onima koji pogrdno u Skaj aplikaciji nazivaju naše sugrađane Bošnjake Turcima i prijete odmazdom nad njima i njihovim porodicama. To je ono oko čega treba da brinu nadležni organi i oni koji čekaju Srbe šta će i kako zapjevati i koji žele da nam uskrate pravo na sjećanje", zaključuje se.

Bonus video: