Građani najviše vjeruju vjerskim zajednicama i policiji, većina ima pozitivno mišljenje o radu NVO

"Interesantno je da nijedna od institucija nema ocjenu tri u povjerenju. Rast je konstantan, ali nije na očekivanom nivou"

11495 pregleda 33 reakcija 18 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Nikola Saveljić
Sa konferencije, Foto: Nikola Saveljić

Bilježi se rast povjerenja građana u institucije Crne Gore, a najviše u vjerske zajednice i policiju.

To je tokom konferencije za medije "Istraživanja javnog mnjenja o ulozi civilnog društva u procesu demokratizacije i evropeizacije Crne Gore" kazala viša pravna savjetnica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović.

"Interesantno je da nijedna od institucija nema ocjenu tri u povjerenju. Rast je konstantan, ali nije na očekivanom nivou. Zdravstveni sistem je percipiran kao najodgovorniji za dobrobit društva. Istraživanje je pokazalo da nevladine organizacije (NVO), mediji i sindikati imaju najmanje odgovornosti za dobrobit društva...", rekla je Kaluđerović.

Viša pravna savjetnica CGO istakla je da je nezapošljenost "percipirana kao najveći problem crnogorskog društva".

"Fondacije, sindikati, mediji i strukovna udruženja se mnogo više prepoznaju kao akteri civilnog društva", ocijenila je Kaluđerović.

Kazala je i da većina građana ima pozitivno mišljenje o radu NVO.

Programski direktor CGO-a Petar Đukanović kazao je da se "petina građana slaže sa tvrdnjom da su NVO nezavisne od vlasti što je pad u odnosu na 2021".

"Postoje percepcije da su NVO bile kritične prema prethodnoj vlasti, a da je to sada manji slučaj. Većina građana je saglasna u stavu da se NVO bore za prava građana. Smanjuje se broj onih koji smatraju da NVO služe za ispunjenje ličnih ciljeva pojedinaca", rekao je Đukanović.

On je kazao da 47% od nešto više od hiljadu građana vjeruje da NVO imaju veliki uticaj na unapređenju stanja u Crnoj Gori.

Đukanović je istakao da su rezultati istraživanja pokazali da je saradnja između Vlade Crne Gore i NVO veoma zadovoljavajuća.

Tokom konferencije je rečeno i da "skoro petina ispitanika smatra da Crna Gora nikad neće postati članica Evropske unije (EU)".

Prikupljanje podataka za potrebe CGO-a uradila je agencija Damar. "Istraživanje je dio projekta OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave", saopštili su iz CGO.

Bonus video: