Udruženje Roditelji: Voditi računa o interesima djece tokom pregovora o zaradama prosvjetnih radnika

Udruženje u dopisu Vladi i Sindikatu prosvjete prenijelo "stavove roditelja koji su veoma revoltirani najavama da će štrajkovati na način da se neće realizovati nastava, odnosno direktan rad sa djecom"

2671 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Udruženje Roditelji
Foto: Udruženje Roditelji

Udruženje Roditelji uputilo je danas premijeru Milojku Spajiću, predsjedniku Sindikata prosvjete Radomiru Božoviću i ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović apel da u aktuelnim pregovorima o zaradama prosvjetnih radnika vode računa o interesima djece u Crnoj Gori.

U dopisu su, kako je saopšteno, prenijeli "stavove roditelja koji su veoma revoltirani najavama da će štrajkovati na način da se neće realizovati nastava, odnosno direktan rad sa djecom".

„Sigurni smo da nema potrebe da vas podsjećamo koliko su i kako djeca izgubila u obrazovnom procesu posljednjih godina, a posebno od pojave korone, i da je nedopustivo da se sada i ova neslaganja između Sindikata i Vlade dešavaju 'preko njihovih leđa'“, piše u dopisu.

U udruženju Roditelji smatraju da se ne smije dozvoliti da se izgubi više nijedan dan školskog kalendara, kao ni nadoknade subotama.

„Osim što bi djeca, ni kriva ni dužna, nadoknađivala časove koje bi im neko ponovo 'oduzeo' mimo njihove volje, podsjećamo i da nadoknade časova uglavnom nijesu nadoknade u pravom smislu riječi jer se obično pretvore u izlete, dane spota, kroseve, takmičenja i slično... Svako malo se govori o preobimnom gradivu koje nastavnici ne mogu da stignu da ispredaju, i ovakve situacije samo dodatno pogoršavaju aktuelnu situaciju, koja je, kada je riječ o obrazovanju u našoj zemlji, zaista poražavajuća", navode iz udruženja.

Podsjetili su da zbog toga ovi pregovori "imaju dodatnu težinu" i da u Vladi i Sindikatu imaju na umu da "krajnosti i prepucavanja ne smiju biti opcija", jer se odlučuje o djeci.

"I roditelji su svjedoci da svi segmenti obrazovnog procesa i sistema obrazovanja nijesu u zavidnoj situaciji i vape za unapređenjem. Zbog toga je važno pronaći model koji će djelovati sveobuhvatno i osim dijela koji se odnosi na ekonomski status prosvjetnih radnika podrazumijevati i unapređenja kvaliteta rada. Od izuzetnog je značaja da u skladu sa tim Vlada konačno obrazovanju dodijeli posebni status i posveti mu dužnu pažnju", navode iz udruženja Roditelji.

Bonus video: