Od novembra registrovana 452 slučaja velikog kašlja

"Među registrovanim slučajevima (452), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (189), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (67), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (66), 16-20 godina (57), 1-5 godina (43), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (11) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (5)"

2962 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore saopštio je da od početka novembra. 2023 godine zaključno sa 28.01.2024. registrovao 452 slučaja obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Oni su naglasili da je kod 372 oboljela bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je, kako su naveli, kod 80 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

"Među registrovanim slučajevima (452), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (189), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (67), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (66), 16-20 godina (57), 1-5 godina (43), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (11) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (5)", kazali su.

Iz IJZ su istakli da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici 322 i Danilovgradu 30, potom u Beranama 18, Baru 17, Budvi 11, Cetinju 10, Herceg Novom sedam, Kotoru, Tivtu i Nikšiću šest, Bijelom Polju i Zeti pet, Zeti Mojkovcu tri, Andrijevici dva i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima.

"Od 452 registrovana slučaja, kod 424 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)", dodali su.

Prema njihovim riječima vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila,zauški, rubele, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

"Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)", dodali su.

Iz IJZ su pojasnili da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

"Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa čija je aktivnost izražena posljednjih sedmica, COVID-19, RSV - respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći. Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine", kazali su.

Oni su pozvali roditelje da ovedu djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije.

"Oni koji su do sada odlagali vakcinaciju, da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od, kako su kazali, opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori kao što je veliki kašalj, ili onih koje su nam sve bliže kao što su morbili", kazali su.

Bonus video: