RTCG kaže da će prenositi još dva vjerska događaja, NVO tvrdi da narušavaju građanski karakter države

Nismo dobili odgovor ni na pitanje koji je bio javni interes da RTCG emituje Svetosavsku akademiju

15495 pregleda 53 reakcija 51 komentar(a)
Javni servis ćuti na pitanja “Vijesti”, Foto: Luka Zekovic
Javni servis ćuti na pitanja “Vijesti”, Foto: Luka Zekovic

Televizija Crne Gore i portal te medijske kuće ćute na pitanja koja se odnose na prenošenje Svetosavske akademije na Parlamentarnom kanalu Javnog servisa.

“Vijesti” su pitale zbog čega je snimak Svetosavske akademije emitovan na Parlamentarnom kanalu, ako se ima u vidu da je RTCG na svom portalu već prenio informaciju u vezi sa tim događajem.

Nismo dobili odgovor ni na pitanje koji je bio javni interes da RTCG emituje Svetosavsku akademiju.

Na portalu Radio televizije Crne Gore, međutim, juče su saopštili da je “Svetosavska akademija emitovana na Trećem, odnosno Parlamentarnom programu, u dijelu kulturno-umjetničkog programa za koji ovaj kanal ima dozvolu AEM-a, a zbog zauzetosti termina na Prvom i Drugom kanalu, što je praktikovano i ranije”.

Tvrde da je emitovani sadržaj prvi od tri vjerska događaja kojima će Televizija Crne Gore posvetiti posebnu programsku pažnju u narednom periodu, shodno interesovanju javnosti, a to su Tripundanske svečanosti u Kotoru, kao i izvještavanje o odlasku vjernika islamske vjeroispovijesti iz Crne Gore na hadž u Meku.

Iz nevladinog sektora (NVO), pak, poručuju da je RTCG, uz podršku političkih partija, privatizovan i već odavno ne ostvaruje zakonom utvrđene ciljeve.

Direktor Media centra Goran Đurović kazao je da je emitovanje na Parlamentarnom kanalu RTCG snimka Svetosavske akademije održane u Bijelom Polju, suprotno Programsko-produkcionom planu RTCG za tekuću godinu jer tim planom nije predviđeno prenošenje ili emitovanje priloga sa vjerskih proslava i događaja.

“Programsko-produkcioni plan je ključni programski dokument kojeg na predlog generalnog direktora usvaja Savjet RTCG. Njime su određeni svi programski sadržaji koji se tokom kalendarske godine mogu emitovati na nekom od kanala RTCG. Ukoliko menadžment RTCG odluči da unese neke nove sadržaje ili izbaci one koje smatra nepotrebnim, mora prethodno predložiti izmjene programsko-produkcionog plana koje treba da usvoji Savjet RTCG..., rekao je Đurović.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) ranije su kazali su da je RTCG zbog emitovanja Svetosavske akademije na Parlamentarnom kanalu “narušio građanski karakter Crne Gore”.

Bonus video: