Barska opozicija zahtijeva sjednicu povodom upravljanja Starom maslinom

"Međutim, sve ono što se dešavalo od tog 28.decembra 2020. godine kada je Skupštinskom odlukom Stara maslina postala zaštićeno prirodno dobro - spomenik prirode, pa do danas, definitivno jeste za pominjanje i jeste za hitnu sjednicu..."

3200 pregleda 0 komentar(a)
Stara maslina u Baru, Foto: Shutterstock
Stara maslina u Baru, Foto: Shutterstock

Odbornici opozicije u Skupštini opštine (SO) Bar, uputili su predsjedniku SO, Branislavu Neneziću, zahtjev za hitno sazivanje sjednice na temu informacija o upravljanju prirodnim dobrom – spomenikom prirode Stablom Stare masline na Mirovici uz osvrt na trenutno stanje.

U zahtjevu predsjedniku SO, lokalni opozicioni poslanici su podsjetili Nenezića da su građani iz medija saznali o stanju Stare masline te da je nepotrebno govoriti o značaju ovog prirodnog dobra.

"Međutim, sve ono što se dešavalo od tog 28.decembra 2020. godine kada je Skupštinskom odlukom Stara maslina postala zaštićeno prirodno dobro - spomenik prirode, pa do danas, definitivno jeste za pominjanje i jeste za hitnu sjednicu na kojoj ćemo prije svega saslušati struku, ali i institucije, na čelu sa Opštinom Bar koja treba da odbornicima i cjelokupnoj javnosti pruži odgovore na brojna pitanja, od kojih je ključno pitanje ko je u protekle tri godine upravljao ovim zaštićenim prirodnim dobrom, po kojem osnovu i na koji način“, navodi se u obrazloženju koje potpisuje 15 poslanika.

Dodali su da smatraju izuzetno zabrinjavajućim brojne konstatacije koje su su se ovih dana mogle čuti na određenim “okruglim stolovima” u kojima opštinski rukovodioci otvoreno govore o tome da u slučaju upravljanja Starom maslinom nije ispoštovan Zakon.

Oni smatraju da “okrugli stolovi” ne mogu imati prednost u odnosu na taj, lokalni, visoki dom u kojem se ove teme, kako su kazali, moraju raspravljati i to da je sreće, na inicijativu predsjednika SO.

„Kao što znate, Član 89 Poslovnika o radu propisuje da u slučaju nastupanja okolnosti kojima se ugrožava život i zdravlje ljudi ili imovina vece vrijednosti ili neodložene potrebe za rješavanje određenog pitanja ili odnosa čije nerješavanje bi prouzrokovalo ili moglo prouzrokovati štetene posledice, predsjednik Skupštine može sazvati sjednicu po hitnom postupku, odnosno u roku kraćem od deset dana, a dnevni red predložiti na samoj sjednici“, podsjetili su Nenezića, predsjednika SO.

Naveli su da hitna sjednica može sazvati i na zahtjev predsjednika Opštine Bar, jedne trećine odbornika ili pet odsto građana upisanih u birački spisak opštine sa poslednjih sporvedenih izbora. Time se, naglašavaju oni, stvaraju svi uslovi da se zaove hitna sjednica.

„Predlažemo da poziv za prisustvovanje sjednici pored opštinskih nadležnih organa, ustanovi i službi, uputite i predstavnicima nadležnih ministarstava, ekološkoh inspekcija, NVO Društvo maslinara, kao i stručnjacima sa Biotehničkog fakulteta“, kazali su u obrazloženju.

Bonus video: