Vjerska zajednica Jevreja: Radimo u skladu sa Ustavom i zakonima, okupljamo 98 odsto Jevreja u Crnoj Gori

"Naš cilj je zaštita i promocija jevrejske kulture i tradicije, organizovanja vjerskog života Jevreja u Crnoj Gori, te afirmacije humanosti, nauke i znanja kao ključnih principa jevrejske religije i univerzalnih civilizacijskih vrijednosti"

2001 pregleda 5 komentar(a)
Ari Edelkopf, Foto: Vjerska zajednica Jevreja Crne Gore
Ari Edelkopf, Foto: Vjerska zajednica Jevreja Crne Gore

Vjerska zajednica Jevreja u Crnoj Gori saopštila je danas da radi u skladu sa Ustavom i zakonima, te da okuplja 98 odsto Jevreja u Crnoj Gori.

Oni su reagovali na saopštenje Jevrejske zajednice u kojoj se između ostalog navodi da je Luciano Moše Prelević jedini priznati vrhovni rabin, a da Ari Edelkopf ne posjeduje ovlašćenja.

"Vjerska zajednica Jevreja u Crnoj Gori koju predvodi vrhovni rabin Ari Edelkopf, registrovana je i svoju misiju obavlja u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore i kao takva je prepoznata i priznata od zvaničnih institucija. Naš cilj je zaštita i promocija jevrejske kulture i tradicije, organizovanja vjerskog života Jevreja u Crnoj Gori, te afirmacije humanosti, nauke i znanja kao ključnih principa jevrejske religije i univerzalnih civilizacijskih vrijednosti", ističe se u saopštenju Vjerske zajednica Jevreja u Crnoj Gori.

Oni su dodali da njihova zajednica okuplja 98 odsto Jevreja koji žive u Crnoj Gori, te da je otvorena za sve ljude i organizacije koje dijele njihove vrijednosti, ali ne pretenduje niti želi da uređuje odnose u drugim jevrejskim organizacijama, pa ni u Jevrejskoj zajednici Crne Gore.

"Zato smo bili iznenađeni ničim izazvanim saopštenjem te organizacije kojim se osporava unutrašnje uređenje naše zajednice. Bilo bi nam drago da jevrejski narod u za nas veoma teškom trenutku nema većih problema od nečije želje da bude samoproklamovani eksluzivni predstavnik jevrejskog naroda u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Iz Vjerske zajednica Jevreja u Crnoj Gori su rekli da su ogromna većina Jevreja koji žive u Crnoj Gori željeli demokratsku i transparentnu vjersku zajednicu i da su zbog toga i osnovani.

"Našu zajednicu čine Jevreji iz Crne Gore kao i oni koji u njoj žive a potiču iz cijelog svijeta - Izraela, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i raznih krajeva Evrope. Svi smo jedna velika familija bez ikakvih podjela. Rabin Edelkopf jedini je opunomoćeni predstavnik Vrhovnog rabinata Izraela. Njegovu proklamaciju potpisao je vrhovni rabin Izraela, vrhovni rabin Jerasulima, predsjedavajući Evropskog rabinatskog centra i svi rabini iz regiona uključujući i rabina Prelevića, koji za razliku od Edelkopfa, ne živi u Crnoj Gori već u Zagrebu", poručili su iz Vjerske zajednica Jevreja u Crnoj Gori.

Oni su kazali da Edelkopfa rastužuje činjenica što se pojedinci odlučuju za napade i širenje negativnosti.

"Smatra da bi umjesto toga trebalo da se posvete širenju ljubavi, harmonije i pomoganju ljudi u potrebi, jer to je svrha bilo koje vjerske zajednice. Budući da smo nedavno obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta i živimo u turbulentnim vremenima za naš narod u Izraelu, više nego ikad potrebno je da se ujedinimo", kazali su iz Vjerske zajednica Jevreja u Crnoj Gori.

Poručuju da vjeruju da je dobrobit Jevreja i Crne Gore visoko na listi prioriteta i drugim jevrejskim organizacijama, te ih pozivaju da svoj pravac djelovanja ubuduće usklade sa uzvišenim ciljevima koje bi trebalo da slijede, a uređenje i rad drugih zajednica prepuste tim zajednicama.

"Vjerska zajednica Jevreja u Crnoj Gori se nada da ubuduće neće morati da reaguje na pokušaje obmane javnosti", zaključuje se u saopštenju Vjerske zajednica Jevreja u Crnoj Gori.

Bonus video: