Ekološke poslovne prakse Noblewood grupacije postavljaju standarde u industriji pića

Noblewood grupacija, koja je od 2022. godine prisutna u Crnoj Gori, posluje po najsavremenijim ekološkim zahtjevima i praksama u svojoj destileriji u Letoniji, a u planu je uvođenje novina i u ovom domenu i u našoj zemlji.

16056 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Noblewood grupacija
Foto: Noblewood grupacija

Kompanija Noblewood, poznata po proizvodnji jedne od najčuvenijih votki na svijetu, postavlja standarde u poslovanju po ekološkim postulatima u industriji žestokih pića dajući primjer da održivo poslovanje garantuje kvalitet proizvoda na najvećem mogućem nivou. Dobre prakse iz Evropske unije, ova kompanija u narednom periodu želi sukcesivno prenositi i na svoju fabriku u Nikšiću.

Destilerija Noblewood-a, koja se nalazi u ekološkom, ruralnom i rijetko naseljenom dijelu Letonije, sa godišnjim obimom proizvodnje od 1 miliona dekalitara, osnovana je 1937. godine i čuva tradiciju baltičke proizvodnje alkoholnih pića koristeći savremene mašine vodećih evropskih brendova opreme. Kapaciteti fabrike obuhvataju deset žitnih silosa koji obezbjeđuju 10.000 tona sirovine za pet do šest mjeseci snabdijevanja, dva arteška bunara dubine od po 120 metara, deset fermentora i šest deflegmatora.

Noblewood grupacija
foto: Noblewood grupacija

Najfinije zrno u proizvodnji

Destilerija u Letoniji proizvodi prvoklasni rektifikovani alkohol ''Alpha spirit'' s koncentracijom etanola od 96,3%, destilovanog od najfinijeg nordijskog zrna pšenice, koje se isporučuje od strane sertifikovanih farmi širom Baltika. Pšenica koja se koristi u proizvodnji Beluga votke žanje se u optimalno vrijeme kako bi se obezbijedila prirodna slatkoća koja je neophodna za proizvodnju najkvalitetnije vrhunske žestine.

Uzgajana bez pesticida, vještačkih đubriva, aditiva za hranu ili GMO, ova pšenica ispunjava sve norme Evropske unije. Iz tog razloga, krajnji rezultat je kristalno čisti sadržaj za destilaciju premijum i super-premijum votke i džina.

Čista voda za prirodno čist profil proizvoda i posvećenost zelenoj energiji i gotovo bezotpadnoj proizvodnji

Za proizvodnju Beluga votke koristi se voda iz arteških bunara u okviru destilerijskog kompleksa, duboko ispod borovih šuma koji ga okružuju. Voda iz ovih bunara prolazi kroz prirodnu filtraciju, što rezultira čistim mineralnim sastavom kojim se poboljšava kvalitet i karakter krajnjeg proizvoda. Upravljanje arteškim bunarima i njihovo korišćenje odražava posvećenost odgovornom upravljanju vodama uz što manji uticaj na lokalne vodne resurse.

Kada je u pitanju posvećenost zelenoj energiji, proizvodnja se odvija bez emisije ugljenika (za zagrijavanje kotlova za destilaciju se koristi isključivo brezova kora), dok se 1000 MWh električne energije godišnje proizvodi i distribuira preko letonske državne energetske kompanije reciklažom ostataka iz destilerije. Uz to, azotna đubriva doniraju se lokalnim poljoprivrednicima bez naknade na kraju proizvodnog ciklusa, čime se minimizira otpad i poboljšava zdravlje zemljišta i njegova produktivnost.

Noblewood grupacija
foto: Noblewood grupacija

Precizan proces destilacije i Košer sertifikat

Najčistiji alkohol koji se koristi u proizvodnji Beluga votke dobija se upotrebom visokokvalitetnih deflegmatora i filtrira kroz bakar, što pomaže da se efikasno eliminišu bilo kakva nepoželjna jedinjenja, obezbeđujući proizvod koji ispunjava najviše standarde čistoće i kvaliteta.

Destilerija u Letoniji posjeduje Košer sertifikat koji garantuje da je proizvod koji se tu proizvodi u skladu sa košer zahtjevima, odnosno znak je zdrave i kvalitetne hrane. U toku procesa sertifikacije izvršena je detaljna provjera svih sastojaka proizvoda, ali i samog proizvodnog pogona, kako bi se osiguralo da nijedan sastojak, derivat, alat ni mašina nema tragove ne-košer supstanci.