Odbačena krivična prijava protiv bivše šefice računovodstva KCCG: Nema dokaza da je Zeković falsifikovala

Službenica prijavljena da je "omogućila sačinjavanje neistinitih službenih isprava sa namjerom da se upotrijebe kao prave, a po pitanju fakture za investicije koja se ispostavlja FZO na iznos od 2,4 miliona eura"

6718 pregleda 384 reakcija 1 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu direktorice Kliničkog centra (KC) Ljiljane Radulović protiv zaposlene, bivše šefice računovodstva te ustanove Milice Zeković, koju je uprava te zdravstvene ustanove prošle godine optužila za falsifikovanje službene isprave.

To je “Vijestima” potvrdila Zeković, pojasnivši da je tužilaštvo odbacilo i dopunu krivične prijave direktorice.

Iz menadžmenta KC ranije su kazali da je Zeković imala više nepravilnosti u radu, zbog čega su pokrenuli disciplinski postupak i prijavili je tužilaštvu, dok je ona tada poručila da će pred nadležnim organima dokazati istinu, ali i nestručnost, nepoznavanje propisa i javašluk uprave KC.

Neistina da je stornirala 16 miliona eura

Zeković je “Vijestima” kazala da je uprava KC prvo neistinito obavijestila javnost da je krivična prijava podnesena zbog sumnje da je dala nalog da se stornira 16 miliona ka Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO), dok je u prijavi pisalo da je “omogućila sačinjavanje neistinitih službenih isprava sa namjerom da se upotrijebe kao prave, a po pitanju fakture za investicije koja se ispostavlja FZO i to broj 03-345545 na iznos od 2,4 miliona eura’’.

“Dakle, po ovom pitanju sam svoje pretpostavljene u KC obavijestila više puta mailom i dopisom, počev od tadašnjeg pomoćnika direktora Srđana Manojlovića, preko rukovodioca službe Ljiljane Peruničić i Sunčice Adžić. Iz spisa se mogla vidjeti komunikacija koja je potvrdila moje navode sa šefom računovodstva koja nam daje smjernice prilikom sačinjavanja Zapisnika o konačnom obračunu, kao i fakturisane realizacije po jedinicama FZO koja mora biti prihvaćena obostrano, kako od KC, tako i od filijala FZO”, pojasnila je Zeković.

Iz KC su u aprilu prošle godine optužili Zeković da je poslovnu 2019. godinu zaključila vještački, da je zbog nepravilnosti u radu raspoređena na drugo radno mjesto, te da je odbila primopredaju dužnosti.

Zeković je juče, nakon što je ovaj slučaj dobio epilog u tužilaštvu, kazala da je neistina da je poslovna 2019. godina zaključena fiktivno, jer je tek zaključena kada se obostrano potpiše Zapisnik o konačnom usaglašavanju potraživanja i obaveza do čijeg potpisivanja nije došlo.

“Takođe im to nije bila prepreka da vrše ravnjenje 2020, 2021. i 2022. godine. Tako da zahvaljujuči ‘stručnim’ predstavnicima ekonomsko-finansijske službe imamo pet godina neusaglašeno stanje”, ocijenila je Zeković.

Ona je kazala i da su neistiniti navodi da je zbog prijave smijenjena sa pozicije šefa računovodstva, jer je prijava podnesena 22. 3. 2022. godine, dok je ona premještena na drugo radno mjesto 21. 12. 2022.

“Dakle, 10 mjeseci od dana podnošenja prijave sam obavljala funkciju šefa računovodstva, a premještena u službu plana, analize i zdravstvene statistike zbog ‘’bolje organizacije posla i procesa rada’”, navodi Zeković.

Ona je istakla i da je neistina da je odbila da izvrši primopredaju dužnosti, pojasnivši da ih je dopisom obavijestila da primopredaja nakon više od dva mjeseca ne odražava činjenično stanje.

Zeković: Montirani postupci dobiće epilog na sudu

KC je ranije, osim krivične prijave, pokrenuo disciplinski postupak sa pet težih tačaka povrede radne dužnosti Zeković.

Optužili su je da nije izvršila predaju IOPPD obrasca od januara do novembra 2022. godine, obradila izvještaj o amortizaciji za 2021, bilans stanja i uspjeha za 2019, 2020. i 2021. godinu i da nije izvršila sravnjenje stanja i obaveza i potraživanja KCCG i FZO te tri godine.

“Odluka da se pokrene disciplinski postupak od strane KCCG smatram kao pokušaj nesposobnosti i nestručnosti lica koja upravljaju KCCG i onih koje su postavili na pozicije rukovodioca ekonomsko-finansijske službe u namjeri da se prebaci odgovornost na mene kao najslabiju kariku u nepotističkom klupku njihovih interesa”, istakla je Zeković.

Ona je kazala i da je njen branilac kroz završnu riječ predočio da je pokretanje disciplinskog postupka kroz sve tačke zastarjelo, budući da je odredbom 152 Zakona o radu propisano da zastarijevanje disciplinskog postupka nastupa kada protekne tri mjeseca od dana saznanja za počinjenu povredu i učinioca.

“Imajući u vidu da sam sa pozicije šefa računovodstva razriješena 21. 12. 2022. godine a upozorenje radi utvrđivanja odgovornosti doneseno dana 11. 4. 2023. godine proizilazi da je ono uslijedilo punih 21 dan nakon nastupanja zastarjelosti disiplinskog potupka”, rekla je Zeković.

Ona je kazala da je disciplinski organ oslobodio svih neistina koje su joj stavljene na teret, osim tačke da ‘’nije odradila izvještaj o amortizaciji za 2021. godinu”.

Za to, tvrdi, dostavlja niz dokaza, od toga da to nije posao šefa računovodstva, preko potvrde da je amortizacija odrađena i to 5. jula 2022. godine od strane knjigovođe osnovnih sredstva i sitnog inventara, preko dokaza da je ista prihvaćena i verifikovana od strane Odbora direktora KC, preko izvještaja sudskog vještaka ekonomske struke.

“Ali i pored svih tih činjenica disciplinski organ je zauzeo stav da sam kriva i kaznio me je umanjenjem od 30 odsto zarade jedan mjesec. Naravno KC nije prihvatio mirno rješavanje sporova i slučaj će svoj epilog doživjeti pred nadležnim sudom u čiji pozitivan ishod ni najmanje nemam sumnji”, kazala je Zeković.

Za tri godine 49 disciplinskih postupaka

Uprava KC u posljednje tri godine sprovela je 49 disciplinskih postupaka protiv zaposlenih. Iz te ustanove odgovorili su da su u prošloj godini sproveli 23 disciplinska postupka koji su okončani u većini slučajeva utvrđivanjem odgovornosti. U 15 predmeta izrečena je novčana kazna, u jednom uslovni prestanak radnog odnosa, a u jednom prestanak radnog odnosa.

“Od navedenih 15 predmeta gdje je izrečena novčana kazna, u devet predmeta je izrečena minimalna kazna umanjenje zarade 20 odsto jedan mjesec. U šest predmeta odgovornost nije utvrđena pa su isti obustavljeni. Od navedenog broja predmeta u kojim je utvrđena odgovornost zaposlenog, sedam je u postupku pred sudom, od kojih nijedan nije okončan ni prvostepenom odlukom sudova”, navode iz KC.

Kazali su da je 2022. godine sprovedeno 11 postupaka i izrečene tri opomene, četiri novčane kazne i jedan uslovni prestanak radnog odnosa, dok su tri postupka obustavljena.

Godinu ranije, prema odgovorima te ustanove, sprovedeno je 15 disciplinskih postupaka protiv 21 zaposlenog i izrečeno devet novčanih kazni, jedan otkaz ugovora o radu, devet je obustavljeno, jedan postupak je odbačen kao neosnovan, dok je u jednom slučaju podnosilac zahtjeva odustao od daljeg postupka.

Bonus video: