Sea dance festivala nema, Opština Budva pod lupom

Agencija za zaštitu konkurencije zakazala usmenu raspravu kako bi utvrdila da li je organizator Sea dance festivala, firma “Myexit Adventure” iz Novog Sada, dobila nezakonitu državnu pomoć

22867 pregleda 37 reakcija 7 komentar(a)
Nadležni ispituju kako je pomagana organizacija “Sea dancea”, Foto: Sea Dance
Nadležni ispituju kako je pomagana organizacija “Sea dancea”, Foto: Sea Dance

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pozvala je predstavnika Opštine Budva ili njenog ovlašćenog zastupnika da 5. februara dođe na usmenu raspravu u ispitnom postupku koji je pokrenula u aprilu prošle godine kako bi utvrdila da li je organizator Sea dance festivala, firma “Myexit Adventure” iz Novog Sada, dobila nezakonitu državnu pomoć.

U dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da ukoliko se zakonski zastupnik Opštine Budva se ne pojavi na usmenoj raspravi, ona će biti održana i bez njegovog prisustva.

Muzički festival Sea dance prošle godine nije održan na plaži u Buljarici, a kako je “Vijestima” rečeno u Turističkoj organizaciji Budve, novac za ovogodišnje izdanje nije predviđen finansijskim planom najbogatije lokalne turističke organizacije, jer je, kako su pojasnili, Agencija zabranila dodjelu novca za festival dok se ne završi ispitni postupak.

Ni Opština Budva nije budžetom za ovu godinu predvidjela da se iz gradske kase, kako je to bilo od 2014, izdvoji novac za organizaciju festivala.

Kako su ranije “ Vijesti” objavile, nezakonita državna pomoć je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja AZK o usklađenosti pomoći sa Zakonom o dodjeli državne pomoći. U rješenju Agencije piše da su organizatoru festivala dodjeljivane određene mjere pomoći bez prethodnog rješenja Komisije za kontrolu državne pomoći i prije odluke AZK, za šta se sumnja da je državna pomoć nezakonita.

Agencija ispituje potencijalnu državnu pomoć koju su novosadskoj kompaniji uputili Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT), Nacionalna turistička organizacija (NTO), Opština Budva i Turistička organizacija Budve.

Nacionalna turistička organizacija se u oktobru 2022. godine obratila Agenciji podneskom, kojim je ukazala da postoji sumnja da je odobrena nezakonita ili neusklađena državna pomoć u podršci Sea dance festivalu.

Kako piše u rješenju, “Agencija je nakon uvida u dokumentaciju preuzetu od Komisije za kontrolu državne pomoći sa stanjem na dan 31.12. 2018. godine, zaključila da mjere pomoći festivalu Sea dance nisu prijavljene Komisiji na ocjenu usklađenosti shodno propisima o kontroli državne pomoći koji su u vrijeme donošenja predmetnih mjera bili na snazi”, odnosno da Komisija te mjere nije ocijenila.

U godišnjim izvještajima Komisije za kontrolu državne pomoći u periodu od 2014. do 2017. godine nije bila evidentirana državna pomoć firmi “Myexit Adventure”, dok Agenciji od 2018. do 2021. nisu dostavljeni podaci o dodjeli pomoći državnih davalaca ovoj kompaniji.

Održavanje Sea dance festivala 2022. na plaži u Buljarici bilo je upitno nakon što je MERT saopštio da su zakonski ograničeni u novčanoj podršci organizatorima.

Iz resora kojim je tada rukovodio Goran Đurović je tada pojašnjeno da je država ograničena Zakonom o kontroli državne pomoći koji propisuje da Vlada može da opredijeli maksimalno 200 hiljada eura podrške u okviru tri godine, što je pomoć koju je organizator festivala već dobio 2021.

Opština Budva je zatim u avgustu saopštila da su sa Turističkom organizacijom tog grada odredili dodatno finansiranje da bi se festival održao, uprkos izostanku pomoći Vlade.

Opština je 2019. za organizaciju festivala izdvojila 300 hiljada, a Turistilčka organizacija Budve 200 hiljada eura, dok je Vlada Crne Gore sa svoje strane finansirala organizaciju festivala sa 300 hiljada eura.

Festival Sea dance organizuje se u Budvi od 2014. godine kao produžetak Festivala EXIT koji se organizuje u Novom Sadu. Imajući u vidu značajan uspjeh Sea dance festivala već prve godine, kada je proglašen za najbolji evropski muzički festival u 2014, Opština Budva, kako je tada pojašnjeno, je potpisala ugovor o desetogodišnjoj saradnji na organizaciji ove manifestacije. Ugovor je zaključen u Budvi 11. decembra 2015.

Takođe, Zaključkom Vlade Crne Gore od 28. maja 2015. i dopunom Zaključka od 12. juna, date su smjernice Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija i NTOCG u smislu obezbjeđivanja neophodnih preduslova za kvalitetno organizovanje festivala. Uvedena je praksa da će Opština Budva i lokalna TO da uloži u razvoj festivala 500.000 eura godišnje (2014. i 2015. sama Opština je izdvajala 400.000 eura godišnje, a TO Budva 100.000 eura godišnje, dok su 2016. godine zajedno uložili 400.000 eura) i Vlada Crne Gore 100.000 eura godišnje. Opština Budva je za održavanje festival u 2017. godini izdvojila 250.000 eura od čega sama Opština Budva 150.000 eura, a TO 100.000 eura. Vlada Crne Gore je za održavanje ovog festivala u 2017. godini izdvojila 200.000 eura.

Bonus video: