Ista prava za svu djecu, Ministarstvo da napravi procjenu potreba

Preporuke zamjenice Ombudsmana Snežane Mijušković za Ministarstvo rada i socijalnog staranja

5140 pregleda 6 komentar(a)
Mijušković, Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Mijušković, Foto: Skupština/I.Šljivančanin

Djeca sa smetnjama u razvoju nemaju jednako dostupne servise podrške na teritoriji Crne Gore, što nije skladu sa garantovanim standardom u ovoj oblasti niti sa strateškim dokumentima, ocijenila je zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković.

Zbog toga bi Ministarstvo rada i socijalnog staranja trebalo da napravi procjenu potreba djece sa smetnjama u razvoju za uslugama dnevnih centara u odnosu na postojeće kapacitete ovog servisa.

Resor Naide Nišić bi još trebalo da, u skladu sa tom procjenom, sarađuje sa opštinama i inicira širenje ili jačanje kapaciteta postojećih licenciranih dnevnih centara, ali i da uspostavi mehanizam najefikasnijeg i najsvrsishodnjeg korišćenja usluga tih ustanova u cilju pružanja usluge većem broju djece.

Mijušković je to preporučila nakon sprovedenog ispitnog postupka po pritužbi, a u tom konkretnom slučaju utvrđeno je da nije došlo do povrede prava.

“Pozdravljajući napore nadležnih organa da se ovaj servis učini dostupnim što većem broju djece moramo biti svjesni činjenice da postojeći kapaciteti ne garantuju ostvarivanje ovog vida podrške svima kojima je potrebna i da su kapaciteti postojećih centara prilično ograničeni. Ovakvo stanje stvari navodi na zaključak da su prava djece iz veoma ranjive kategorije ograničena i nejednako dostupna, što nije u skladu sa garantovanim standardom u ovoj oblasti niti sa strateškim dokumentima”, navodi Mijušković u mišljenju.

Ona naglašava da mnoge opštine u Crnoj Gori nemaju uspostavljenu uslugu dnevnog centra, niti neku drugu uslugu koja bi obezbjeđivala podršku djetetu i/ili njegovoj porodici, što ih stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na drugu djecu u sredinama u kojima su ti servisi dostupni.

“Zaštitnik smatra da je neophodno jačati kapacitete, ali isto tako i uložiti napore da se postojeći kapaciteti na najefikasniji način koriste, kako bi što veći broj djece/korisnika mogao da koristi usluge dnevnog centra”, precizirala je ona.

Mijušković dodaje i da su dnevni centri na lokalnom nivou ustanove socijalne i dječje zaštite koje doprinose deinstitucionalizaciji djece sa smetnjama i namjera njihove djelatnosti je i da se svoj djeci pruže podjednake šanse da napreduju u svojim sredinama.

Bonus video: