Veče posvećeno Lukovcu u Podgorici: "Primjer onoga što bismo mogli i što bi trebalo da budemo"

Premijerno emitovan film Miodraga Bola Boškovića "Branko Lukovac - diplomata u službi otadžbine"

3647 pregleda 4 komentar(a)
Lukovac, Foto: Savo Prelević
Lukovac, Foto: Savo Prelević

Veče posvećeno Branku Lukovcu, crnogorskom diplomati, predsjedniku Savjeta Igmanske inicijative i kopredsjedniku Pokreta za nezavisnost, koji je preminuo prošle godine, održano je večeras u podgoričkom KIC-u "Budo Tomović, u organizaciji Inicijative za regionalnu saradnju.

U ime Igmanske inicijative, njen kopredsjednik za Crnu Goru Branislav Radulović istakao je da je organizacijom ovog događaja jos jednom odato priznanje i zahvalnost Lukovcu, koji je kao karijerni diplomata, "izuzetan intelektualac, častan Crnogorac i stameni borac za mir i suživot", predvodeći "građanski marš Igmanaca" ostvario "veliku pobjedu razuma i normalnosti nad silama rata, bezumlja i nacionalizama".

Predsjednik Centra za regionalizam i kopredsjednik Inicijative za Srbiju Aleksandar Popov, evocirajući svoja sjećanja "na druga i saborca" istakao je da je Lukovac na najbolji nacin objedinio "vojvođansku blagost i crnogorsko gospodstvo".

Reditelj Andro Martinović, predsjednik Inicijative za regionalnu saradnju, istakao je da je Lukovac “bio uzorita ličnost, primjer onoga što bismo mogli i što bi trebalo da budemo". "Držeći se univerzalnih prinicipa i vrijednosti, bio je spona između naizgled udaljenih svjetova, razdvojenih geografski ili predubjedjenjima i nerazumijevanjem. Pored vanredne erudicije, krasili su ga omjenost i odmjerenost tako malo svojstvena Crnogorcima. Nije to bio samo odraz diplomatskog iskustva već i lični atribut", rekao je Martinović, kako se navodi u saopštenju.

Na kraju je premijerno emitovan film autora i producenta Miodraga Bola Boškovića "Branko Lukovac - diplomata u službi otadžbine".

Bonus video: