Crnogorska zajednica Urugvaja: Čuvaju jezik, ali i promovišu filmove

U planu stvaranje arhive dokumenata o crnogorskim iseljenicima u Urugvaju i njihovom doprinosu razvoju te zemlje
55 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorska zajednica Urugvaja
Crnogorska zajednica Urugvaja
Ažurirano: 10.08.2017. 06:13h

Crnogorska zajednica Urugvaja nastavlja bogati program kulturnih manifestacija i aktivnosti kojima želi da pojača vezu te crnogorske dijaspore sa postojbinom.

Generalni sekretar Zajednice Tomas Šaranović rekao je “Vijestima” da u asocijaciji spremaju drugu fazu svog petogodišnjeg kulturnog plana.

“Prvi korak je dogovor sa profesorom i filmskim rediteljem Nikolom Vukčevićem o promociji najboljih studentskih kratkih filmova iz Crne Gore, koji će biti prevedeni na španski jezik, kako bi bili što dostupniji publici u regiji.

Ulaz na projekcije biće besplatan, i mi ćemo tako biti pospješivači crnogorske kulture u Južnoj Americi, a ujedno i unaprijediti rad studenata”, kazao je Šaranović.

On je dodao da je ovo tek jedan od projekata koji se trenutno sprovode u Crnogorskoj zajednici Urugvaja.

Ističući da je kultura temelj identiteta ove zajednice, Šaranović je ukazao da je prva faza petogodišnjeg kulturnog plana započeta prošlog juna i to prvo formiranjem dvije grupe učenika crnogorskog jezika - za početnike i za naprednije polaznike, sa kojima uz savremena sredstva rade dvoje nastavnika.

“Vrlo smo zadovoljni ishodom kurseva i rado bismo vidjeli da nam se pridruži sve više naših ljudi, da nauče jezik svojih predaka. Lani smo takođe pokrenuli Balkanski filmski festival u koprodukciji Kinoteka Crne Gore i Urugvaja, kojim smo latinoameričkoj publici otkrili ljepote i čari Balkanu.

Ove godine, urugvajski filmski kritičari će se pridružiti festivalu, tako da će se sada filmovi takmičiti i za nagrade. Inače, ovog aprila je u Montevideu na 35. Međunarodnom filmskom festival film „Igla ispod praga” Ivana Marinovića osvojio posebnu pohvalu žirija u kategoriji „Najbolji novi filmovi”, dodao je Šaranović.

Kao posebnu bitnu aktivnost, on je istakao stvaranje arhive dokumenata o crnogorskim iseljenicima u Urugvaju i njihovom doprinosu razvoju Urugvaja.

Ta baza ovih podataka, kako je naveo Šaranović, biti ažurirana svakih mjesec dana, sa porodičnim stablima iseljenika.

Bonus video: