Preminuo Isen Gaši; Romski savjet: Pamtićemo ga kao čovjeka koji je neizmjerno volio svoj narod i Crnu Goru

"Isen Gaši je čitav svoj život posvetio borbi za prava Roma, često je bio usamljen, ali nikada nije odustao od svojih principa"

6862 pregleda 4 komentar(a)
Gaši, Foto: Savo Prelević
Gaši, Foto: Savo Prelević

Bivši predsjednik Romskog savjeta Isen Gaši preminuo je danas nakon kraće bolesti, saopšteno je iz Romskog savjeta.

"Isen Gaši je čitav svoj život posvetio borbi za prava Roma, često je bio usamljen, ali nikada nije odustao od svojih principa. Kao predsjednik Romskog Savjeta, Isen Gaši je ostavio neizbrisiv trag u razvoju, integraciji, inkluziji i socijalizaciji romske zajednice u crnogorsko društvo", ističe se u saopštenju Romskog savjeta.

Iz te organizacije su dodali da je Gaši bio neumoran borac za prava svojih sunarodnika.

"Njegova neosporiva predanost i ljubav prema svom narodu bili su izvor inspiracije za sve nas u Romskom savjetu, ali i za buduće generacije, koje dolaze i stasavaju. Bez obzira na narušeno zdravlje, nikada nije odustajao od svojih ciljeva. Često bi nam govorio: 'Tu smo zbog njih, želim im pomoći koliko god mogu'. Isen Gaši će ostati neprevaziđeni lider unutar romske zajednice. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je neizmerno volio svoj narod i svoju Domovinu Crnu Goru. Njegova skromnost, plemenitost i izuzetna inteligencija odražavaju njegovu istinsku veličinu ličnosti. Bio je čovjek gospodskih manira i vrlina, cijenjen i poštovan od strane svih koji su ga poznavali, Roma ali i Ne/roma", piše u saopštenju Romskog savjeta.

Iz te organizacije su naveli da je Gaši obavljao funkciju predsjednika Romskog Nacionalnog Savjeta u tri mandata od 2008. do 2021. godine, kada se, zbog bolesti, povukao.

"Njegovo nasleđe i doprinos neće biti zaboravljeni, a njegova prisutnost i posvećenost ostaju urezani u sjećanja svih nas koji smo ga poznavali", poručili su iz Romskog savjeta.

Bonus video: