Programiranje i robotika u fokusu djece

U organizaciji Biznis centra Bar i uz podršku Fonda za inovacije Crne Gore, djeca su predstavljala programirane komande za robote, 3D modele, veb sajtove, igrice

6987 pregleda 0 komentar(a)
Uče kroz neformalno obrazovanje, Foto: Marija Pešić
Uče kroz neformalno obrazovanje, Foto: Marija Pešić

Djecu sve više zanima programiranje, robotika, veb dizajn i 3D štampa, a nova znanja im pruža neformalno obrazovanje, potvrđeno je na jučerašnjem Sajmu mladih inovatora u Baru.

Djeca koja su pohađala kurseve školice programiranja “Kliker” su na sajmu prezentovala svoje projekte iz ovih oblasti.

U organizaciji Biznis centra Bar (BCB) i uz podršku Fonda za inovacije Crne Gore, djeca su govorila i predstavljala programirane komande za robote, 3D modele, veb sajtove i igrice napravljene u programu “Pyton”.

Pored toga, prezentovali su i radove iz kursa razvoja aplikacija, projekte sa “Sketch” platforme za programiranje.

Ivana Tomašević iz BCB kazala je da su uz podršku Norveške ambasade uveli digitalne kurseve za mlade u Baru uz pomoć partnera iz regiona.

“S obzirom na to da znamo koliko je za jednu zemlju važno da se razvijaju preduzetničke i digitalne vještine, mi smo riješili da se okušamo u ovom polju. Ono što uče kroz robotiku i 3D štampu na ovim kursevima, nažalost, nije još djeci dostupno u školama”, poručila je.

Marina Stojanović iz Sekretarijata za sport i mlade Opštine Bar istakla je da je vrlo važna digitalna transformacija i preduzetnički duh, posebno kod mladih i djece.

Predstavila je aktivnost koje su predviđene Lokalnim akcionom planom za 2024. godinu, a tiče se besplatne omladinske kartice za popuste i beneficije.

“Ovi proojekti su od velikog značaja kako za grad tako i za državu, glas mladih jeste najvažniji i ono za šta prioritetno moramo imati sluha”, poručila je.

Mitar Moračanin, osnivač “Kliker centra” iz Podgorice koji djecu uči programiranju, 3D modelovanju i robotici, istakao je važnost neformalnog obrazovanja kada je u pitanju sektor informacionih tehnologija koje je nazvao profesijom budućnosti.

“Programiranje za djecu je jedna nova tema, aktuelna tema i drago mi je da smo uspjeli svu djecu koja vole tehnologije da animiramo da počnu da uče nešto što im može biti od velike koristi u životu”, kazao je Moračanin.

Detalj sa sajma
Detalj sa sajmafoto: Marija Pešić

Ispričao je da kod njih često dolaze djeca koja ne idu ni na jednu vannastavnu aktivnost, već samo u školu programiranja, te da im roditelji često govore da su njihova djeca samo za to i zainteresovana.

Moračanin kaže da digitalno doba u kojem djeca živa ne mora biti i nije u potpunosti negativno.

“Vrijeme koje djeca provode na telefonima, na računarima, nije više vrijeme u kojem oni samo gledaju neki sadržaj na Jutjubu, ili igraju igrice. Na kompjuteru i na telefonu mogu se raditi razne korisne stvari, može se naučiti dosta toga”, kazao je.

Djeca im se, kako je naveo, vraćaju iz ciklusa u ciklus i imaju želju da unaprijede znanje, posebno iz robotike i programiranja.

“Želim da poručim svoj djeci da nezavisno da li je u pitanju programiranje ili neka druga oblast, već od najnižih uzrasta pokušavaju i istražuju sebe, šta je ono što njih interesuje i ono što bi mogli sa uživanjem da rade do beskonačnosti”, savjetovao je prisutnu djecu.

Većina djece koja dolazi na ove kurseve vidi sebe u profesiji informacionih tehnologija, smatra Moračanin i kaže da je veoma važno djecu rano usmjeravati i slušati njihova interesovanja.

“Mislim da je jedan stereotip koji vlada danas da djecu ništa ne interesuje, da ih je jako teško animirati. Mislim da im samo trebamo na pravi način zagolicati maštu”.

Moračanin kaže da svijet tek očekuje ogroman proces digtalizacije i da će na tom putu biti potrebni mladi stručnjaci sa novim, revolucionarnim idejama.

Vesna Markoč iz Biznis centra Bar “Vijestima” je kazala da su zadovoljni sajmom, a posebno velikom broju djece koji ga je posjetio. Mislila je da će interesovanje biti manje, ali se prijatno iznenadila.

“Na radionicama djecu učimo razvijanju matematičke inteligencije, logičnog razmišljanja i algoritamskog razmišljanja. Na našim časovima oni, nesvjesno, i te kako vrijedno rade i puno uče. Praveći igrice i animacije u neku ruku nisu ni svjesni da su zapravo naučili programiranje”, kazala je Markoč.

Kroz ove matematičke i informacione procese trude se da djecu uče i važnim temama i društvenom odgovornošću. Na taj način, kvizovi, animacije i igrice koje su predstavljali bili su na temu održive energije, istorije, Stare masline u Baru…

Markoč je objasnila da su u početku koristili junake iz crtanih filmova ili igrica, ali su brzo tematiku povezali sa svakodnevnim temama preko kojih uče o značajnim stvarima.

“Tokom posljednjih časova smo djecu edukovali i na temu pametne poljoprivrede i pametnog turizma. Iskoristili smo priliku da djeci proširimo vidike i pokažemo da se kroz programiranje uči o raznim temama”, poručila je.

Sajmu mladih inovatora je prisustvovalo oko osamdesetoro djece sa roditeljima, a najveću pažnju skrenula je tema robotike i 3D štampanja.

Bonus video: