Aleksandra Klisić dobitnica godišnje nagrade UCG

"Njeno ime se našlo u protekloj godini među imenima naučnika Univerziteta Crne Gore koji su na prestižnoj Stanfordovoj listi koja broji 2% najuticajnijih i najreferentnijih svjetskih naučnika", piše u saopštenju UCG

2052 pregleda 2 komentar(a)
Božović i Klisić, Foto: UCG
Božović i Klisić, Foto: UCG

Doktorka Aleksandra Klisić dobitnica godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore (UCG).

Iz UCG je saopšteno da su prepoznali izuzetan doprinos Klisić u oblasti laboratorijske medicine, endokrinologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma, za šta joj je, na predlog Medicinskog fakulteta, rektor UCG prof. dr Vladimir Božović uručio godišnju nagradu UCG, na svečanoj sjednici Senata.

"Njeno ime se našlo u protekloj godini među imenima naučnika Univerziteta Crne Gore koji su na prestižnoj Stanfordovoj listi koja broji 2% najuticajnijih i najreferentnijih svjetskih naučnika. Na Univerzitetu Crne Gore, u protekloj godini, dr Klisić je izabrana u akademsko zvanje docent za oblast Funkcionalna grupa bazičnih medicinskih predmeta i Grupa predmeta Uvoda u medicinu, na Medicinskom fakultetu UCG", piše u saopštenju.

Iz UCG su kazali da su naučnoistraživački radovi dr Klisić o ulozi novih i tradicionalnih biomarkera u kardiometaboličkim poremećajima i njihovoj primjeni u dijagnostičke svrhe, kao i ostala istraživanja iz oblasti laboratorijske medicine, endokrinologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma, objavljeni u renomiranim časopisima Thomson Reuters (SCI/SCIE) kategorije.

"Rezultate istraživanja objavljivala je i u vidu predavanja po pozivu i usmenih izlaganja na međunarodnim i nacionalnim kongresima, simpozijumima i konferencijama", piše u saopštenju.

Iz UCG su kazali da je Klisić autor preko 70 naučnoistraživačkih radova objavljenih u međunarodnim časopisima indeksiranim na SCI/SCIE/SSCI/A&HCI listama (Q1, Q2, Q3, Q4 kategorije).

"Takođe, zapažena je i kao recenzent sa oko 800 recenziranih naučnih radova u časopisima SCI/SCIE kategorije, kao i članstvom u uredništvu u vrhunskom međunarodnom naučnom časopisu kategorije Q1 (PLOS One). Istaknuto je njeno učešće u nacionalnim i međunarodnim projektima, budući da je bila i rukovodilac tri međunarodna projekta. Od 2021. godine rukovodilac je Centra za laboratorijsku dijagnostiku, ZU Dom zdravlja, Podgorica, Crna Gora, a od 2018. godine je i na čelu tima za Akreditaciju Centra za laboratorijsku dijagnostiku ZU Dom zdravlja, Podgorica kao prve akreditovane medicinsko-biohemijske laboratorije u Crnoj Gori prema standardu MEST EN ISO 15189:2016. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je stekla zvanje doktora medicinskih nauka (2015. godine) i zvanje specijaliste kliničke biohemije (2011), potom i supspecijaliste laboratorijske endokrinologije (2018), kao prvi student iz generacije. Rješenjem Ministarstva zdravlja Crne Gore stekla je zvanje Primarijus 2018. godine", piše u saopštenju UCG.

Bonus video: