Martinović: Za javna preduzeća ne važi Zakon o državnim službenicima i namještenicima

"Povodom objave u vezi zapošljavanja Predraga Gluščević za supervizora u Nacionalnim parkovima Crne Gore, odredbama je jasno definisano da se ne odnose na javno preduzeće, on je zaposlen uz poštovanje svih pravnih odredba"

18139 pregleda 13 komentar(a)
Martinović, Foto: JPNPCG
Martinović, Foto: JPNPCG

Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) Vladimir Martinović tvrdi da je Predrag Gluščević za supervizora u Nacionalnim parkovima Crne Gore izabran uz poštovanje svih pravnih odredba.

On je to kazao na konferenciji za medije povodom napada na šefa Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuka Saičića i njegovog kolegu Marka Gluščevića koji se desio preksinoć.

"Povodom objave u vezi zapošljavanja Predraga Gluščević za supervizora u Nacionalnim parkovima Crne Gore, odredbama člana 3 Zakona o državnim službenicima i namještenicima je jasno definisano da se ne odnose na javno preduzeće, zbog čega nijesu postojala ograničenja prilikom zasnivanja radnog odnosa. Ono što je Zakonom o radu definisano da je lice koje konkuriše za rad u javnom preduzeću dužno da dostavi potvrdu da se protiv njega ne vodi bilo kakav krivičan postupak. To je bio uslov koji je bio jedini obavezujući i ovom prilikom on je ispunjen", rekao je Martinović.

Dan je danas pozivajući se na Zakon o državnim službenicima i namještenicima, objavio detalje u vezi sa zaposlenjem Gluščevića. Prema zakonu, u radni odnos u državnom organu ne može da stupi lice koje je osuđeno na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci, a s obzirom na to da je Gluščević 2018. godine osuđen na pet godina zbog prevare i godinu dana zbog utaje poreza i doprinosa, te mu je tad izrečena jedinstvena kazna zatvora od pet i po godina.

Vijesti su ranije objavile da je Viši sud u Podgorici potvrdio presudu kojom su vlasnik i direktor “Montenegro mega grupe” Vladan Lakić i Predrag Gluščević osuđeni na ukupno 11 i po godina zatvora, zbog pronevjere više od dva miliona eura, utaje poreza i prevare.

Lakić i Gluščević su osuđeni zato što su od 2006. do 2009. utajili porez od 68.000 eura, od kupaca stanova u izgradnji unaprijed uzimali novac, koji kasnije nijesu uložili u izgradnju i preko kupoprodajnih ugovora prevarili 74 građanina ne završivši stanove i ne vrativši im novac, kao i zato što su neke od tih stanova prodali više puta.

Bonus video: