Preminuo Vladimir Bočkarjov

Bočkarjov je diplomirao na Moskovskom državnom konzervatorijumu "Čajkovski“ u klasi profesora Lava Naumova

6532 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Bočkarjov, Foto: UCG
Vladimir Bočkarjov, Foto: UCG

Profesor na Univerzitetu Crne Gore (UCG), član Muzičke akademije i njen nekadašnji dekan Vladimir Bočkarjov preminuo je juče, saopšteno je iz UCG-a

"Sa dubokim žaljenjem i tugom obavještavamo javnost da je dana 4. februara 2024. godine preminuo profesor Vladimir Bočkarjov, istaknuti član naše Muzičke akademije i nekadašnji dekan. Profesor Bočkarjov je posvetio svoj život muzici i obrazovanju, ostavljajući neizbrisiv trag u životima svojih učenika i kolega. Njegova predanost muzici, nastavi i inspirativan pristup učenju učinili su ga voljenim profesorom. Njegovo nasleđe će živjeti kroz generacije muzičara koje je podučavao i kroz doprinos koji je dao razvoju naše akademske zajednice", navodi se u saopštenju.

Bočkarjov je diplomirao na Moskovskom državnom konzervatorijumu "Čajkovski“ u klasi profesora Lava Naumova.

"Laureat je prvih nagrada na brojnim takmičenjima u SSSR-u (1964, 1965, 1967. godine) i dobitnik specijalne diplome Svesaveznog takmičenju 'Čajkovski' 1969. godine, koju mu je dodijelio žiri pod presjedavanjem Emila Gileljsa. Tokom dvadeset godina njegova pedagoška djelatnost bila je vezana za moskovsku državnu akademiju 'Gnjesinih'. Uporedo sa pedagoškim djelovanjem nastupao je širom Sovjetskog Saveza, Mongoliji, Alžiru, SAD-u, Italiji. Od 1992. godine živio je i radio u Crnoj Gori kao profesor klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Bio je član žirija na Međunarodnim takmičenjima u Beogradu, Nišu, Banja Luci, Crotoneu /Italija/. Držao je majstorske kurseve u Moskvi (za polaznike iz SAD i Japana),Crnoj Gori, Češkoj, SAD i BiH. Njegovi diplomirani studenti djeluju u Evropi, Aziji, Americi, Australiji", piše u saopštenju.

Nastupao je na muzičkim festivalima u Baru, Budvi, Podgorici, Beogradu, Kotoru, sa nacionalnim orkestrima Rusije, Alžira, Crne Gore i kamernim ansamblima "Leopolis Strings" i "Kotor art".

Bonus video: