Hoće li biti obustave rada u prosvjeti: Može štrajk, a može i dogovor

Iz Sindikata prosvjete najavili obustavu rada sa đacima od 19. februara, ali nastavljaju da pregovaraju sa Ministarstvom u vezi sa izmjenama Granskog kolektivnog ugovora. Članovi Glavnog odbora Sindikata prosvjete ranije predali su oko 40 zahtjeva Agenciji za mirno rješavanje sporova, što je prvi korak prije podnošenja tužbe

33886 pregleda 100 reakcija 94 komentar(a)
Sindikalci juče u Agenciji za mirno rješavanje sporova, Foto: Nikola Saveljić
Sindikalci juče u Agenciji za mirno rješavanje sporova, Foto: Nikola Saveljić

Sindikat prosvjete najavio je da bi štrajk prosvjetnih radnika mogao da počne 19. februara, ali i dalje ne odbacuju mogućnost pregovora - delegirali su članove tima koji bi trebalo da sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija pregovara o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora (GKU).

Prema informacijama “Vijesti”, u ime prosvjetara pregovaraće predsjednik Sindikata Radomir Božović i potpredsjednici Glavnog odbora te radničke asocijacije Slavka Bošković i Jovan Drašković.

Članovi Glavnog odbora Sindikata prosvjete ranije juče su predali oko 40 zahtjeva Agenciji za mirno rješavanje sporova, a od poslodavca traže nadoknadu, odnosno poštovanje Granskog kolektivnog ugovora po kom treba zarada da im bude uvećana deset odsto bruto.

Očekuju izjašnjenje Agencije za mjesec dana, a planiraju da pokrenu tužbe ako ne bude odluka u njihovu korist.

Božović je, odgovarajući na pitanje novinara “Vijesti” ispred Agencije, kazao da će povući zahtjeve ako u međuvremenu bude postignut dogovor.

“Ako se dogovorimo, povlačimo istog trena. Ne bi bilo mudro da nam neko kaže da povučemo, a mi sjutra pregovaramo. Nemamo ništa konkretno, niti jasno i precizno. Može da se povuče istog trena kad postignemo kompromis u pregovorima”, kazao je Božović.

On je kazao i da će u “narednih 15 dana znati sve”, odnosno kada će biti Glavni odbor na kom će da bude razmotrena ponuda prosvjetarima.

“U srijedu predajemo odluku Ministarstvu prosvjete o stupanju u štrajk i od tog dana treba da prođe makar deset dana. Mi hoćemo da dođe do dogovora i vrlo lako se sve postiže kompromisom”, kazao je Božović.

Iz Ministarstva prosvjete, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, sinoć su saopštili da je prosvjetnim radnicima ponuđeno povećanje zarada u neto iznosu od najmanje 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala ove godine.

“Još jednom napominjemo da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je, nadamo se, svim učesnicima u razgovoru i cilj”.

Iz tog Vladinog resora su ponovili da su na zajedničkom sastanku sa Ministarstvom finansija i Sindikatom prosvjete 3. februara saopštili “vrlo jasnu i konkretnu ponudu koja se tiče uvećanja zarada prosvjetnih radnika”.

“Istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija. Napominjemo da je u spornom članu Granskog kolektivnog ugovora riječ o bruto uvećanju, dok ponuda ministarstava podrazumijeva neposredno uvećanje neto zarade u oblasti prosvjete od minimum 15 odsto”, poručili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Kazali su i da su stvoreni uslovi da se Radna grupa za izmjene GKU sastane već danas.

Nikada nije donešen Akt o minimumu procesa rada u oblasti prosvjete. Iz Sindikata su više puta naglašavali da to nije bio njihov posao, dok su iz Ministarstva objašnjavali da je na snazi Uredba iz 2006. godine, prema kojoj ne smije biti obustave nastave.

Sindikat je saopštio da ako do štrajka ipak dođe, nastavu neće držati.

Bonus video: