UCG napredovao na Vebometriksu

Sa te državne ustanove ponavljaju da metodologije rangiranja svjetskih univerziteta uglavnom ne pogoduju malim univerzitetima

8359 pregleda 21 reakcija 4 komentar(a)
Jedna od najmanje brojnih akademskih zajednica: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Jedna od najmanje brojnih akademskih zajednica: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Univerzitet Crne Gore napredovao je više od 200 mjesta na Vebometriks rang-listi svjetskih univerziteta.

Januarska edicija Vebometriks rangiranja obuhvatila je više od 30.000 visokoškolskih ustanova, iz gotovo 200 zemalja svijeta.

UCG je na 1728. poziciji, a ubilježio je poboljšanje pozicije u tri ključna kriterijuma - vidljivost, otvorenost i izvrsnost.

Vebometriks (Webometrics) rangiranje svjetskih univerziteta je inicijativa Cybermetrics Lab - istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji Superior de Investigaciones Científicas, a među prvim istraživačima je u Evropi.

Kriterijumi za rangiranje obuhvataju uticajnost odnosno vidljivost akademskih sadržaja na vebu, zatim otvorenost koja se tiče broja citata koja ostvaruju naučnici, i na kraju izvrsnost u smislu kvaliteta naučnih publikacija.

Iz UCG su u odgovoru “Vijestima” podsjetili na to da je ta državna visokoškolska ustanova jedna od najmanje brojnih akademskih zajednica čak i u regionu, sa nešto više od 400 članova sa akademskim zvanjima.

Podsjećaju i na to da su više puta isticali da “metodologije rangiranja svjetskih univerziteta uglavnom ne pogoduju malim univerzitetima”.

“Poznato je da pozicija univerziteta na rang-listama umnogome zavise ne samo od brojnosti akademske zajednice, već i od budžeta, odnosno stepena ulaganja u nauku, obrazovanje, istraživačku infrastrukturu, a ti parametri nam ne idu u prilog”, naglašavaju na UCG-u.

Ističu, međutim, da ulažu konstantan napor da se obezbijedi visok kvalitet naučnoistraživačkog i obrazovnog procesa.

“S tim u vezi, digitalni servisi i infrastruktura na UCG su značajno inovirani i poboljšani u prethodnom periodu, kao preduslov za implementaciju principa tzv. ‘otvorenog univerziteta’. Uvedeni su mehanizmi za efikasnije izvještavanje o rezultatima naučnoistraživačkih i stručnih aktivnosti na UCG, pokrenuti su programi sa usavršavanje mladih kadrova, kao i prvi program za postdoktorande. Kreiran je i koncept većeg angažmana Univerziteta prema privrednom sektoru i društvu u cjelini, posebno naglašavajući segment inovacija”, navode na UCG.

Najavljuju i novu organizacionu politiku kad je u pitanju razvoj nauke i istraživanja. “Time bi se UCG učvrstio ne samo kao okosnica nauke i visokog obrazovanja u Crnoj Gori već i kao značajna akademska cjelina u međunarodnim okvirima”, poručili su.

Univerzitet Crne Gore ove godine slavi pola vijeka postojanja.

Bonus video: