Vojinović: Crna Gora pripada regionu Evrope koji je najranjiviji na posljedice klimatskih promjena

U sklopu zvanične posjete Crnoj Gori, Ana Lirman, državna ministarka za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke posjetila je Centar za klimatske promjene Univerziteta Donja Gorica

5554 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Centar za klimatske promjene/UDG
Sa sastanka, Foto: Centar za klimatske promjene/UDG

Crna Gora pripada regionu Evrope koji je najranjiviji na posljedice klimatskih promjena, saopštila je direktorica Centra za klimatske promjene Univerziteta Donja Gorica (UDG), dr Ivana Vojinović

Iz Centra za klimatske promjene UDG je saopšteno da je sklopu zvanične posjete Crnoj Gori, Ana Lirman, državna ministarka za Evropu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke posjetila taj centar.

U saopštenju se dodaje da je Lirman ukazala na važnost napora koje Evropska unija (EU) i posebno Njemačka ulažu na polju postizanja klimatske neutralnosti.

"Kao važnu poruku, ministarka Lirman je navela usvojene zaključke Konferencije o klimi iz Dubaija iz decembra 2023. na kojoj je donijet zaključak da čitav svijet sa upotrebe uglja pređe na upotrebu obnovljivih izvora energije. U odnosu na navedeno, ministarka Lirman je naglasila značaj pravedne energetske tranzicije u regionima uglja, što je posebno relevantno za Crnu Goru, te da se u tom procesu mora voditi računa o energetskim, ekološkim i ekonomskim aspektima koje neminovna tranzicija donosi sa sobom. Ministarka Lirmann se osvrnula i na nedavno održanu Međuvladinu konferenciju između Crne Gore i EU, te ukazala da Crna Gora ima šansu da se ubrzanim usvajanjem EU standarda približi članstvu u EU", piše u saopštenju.

Ivana Vojinović
foto: Centar za klimatske promjene/UDG

Iz Centra za klimatske promjene UDG su kazali da je Vojinović upoznala ministarku da Crna Gora pripada regionu Evrope koji je najranjiviji na posljedice klimatskih promjena, te da je u zadnjih 30 godina došlo je do rasta prosječne temperature za 1.1 C.

"Vojinović je ukazala na nužnost da Crna Gora poveća svoju klimatsku ambiciju u odnosu na smanjenje emisija gasova se efektom staklene bašte sa postojećih 35% na 55% do 2030, kao i na ubrzanje usvajanja Nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji bi trebalo da integriše klimatsko-energetski okvir EU do 2030. Direktorica Centra je upoznala ministarku Lirman da čak 75% emisija gasova s efektom staklene bašte u Crnoj Gori potiče iz sektora energetike, uglavnom od proizvodnje energije zasnovane na uglju u jedinom termoenergetskom postrojenju, Termoelektrani Pljevlja, i složila se da proces energetske tranzicije i prelazak na obnovljive izvore mora da bude pravedan i socijalno prihvatljiv za građane Pljevalja i čitavu Crnu Goru", piše u saopštenju.

Posjetu UDG-u, Lirmann je zaokružila predavanjem studentima na temu klimatskih promjena i prednosti koje ekološki prihvatljiv način života donosi građanima EU.

Bonus video: