Sve terase u Budvi rade na divlje

Plan privremenih lokacija nije donijela ni Opština Budva ni Morsko dobro, pa ugostiteljski objekti posluju nezakonito, ugovori nisu zaključeni, a pitanje je da li se to može završiti do početlka sezone

34512 pregleda 154 reakcija 52 komentar(a)
Ugostitelji posluju bez ugovora, Foto: Vuk Lajović
Ugostitelji posluju bez ugovora, Foto: Vuk Lajović

Sve ugostiteljske terase unutar i ispred Staroga grada, kontakt zoni, ali i one duž šetališta i u gradu, koje su postavljene na opštinskoj zemlji, uzurpiraju javne površine, jer je 31. decembra prošle godine istekao petogodišnji Plan postavljanja privremenih objekata, a Opština nije donijela novi.

To znači da bi Komunalna policija i inspekcija praktično mogla da zabrani rad svima, jer nemaju dozvolu za korišćenje opštinske zemlje, pošto ugovori nijesu zaključeni.

Plan privremenih lokacija za narednih pet godina, nije donijet ni za zonu morskog dobra, jer Javno preduzeće Morsko dobro čeka saglasnost Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, pa su lokacije na najtraktivnijem dijelu uz more, koje su u nadležnosti Opštine ili Javnog preduzeća, uzurpirane od korisnika.

Iz Opštine Budva “Vijestima” nijesu odgovorili da li je u toku izrada Plana postavljanja privremenih objekata za period 2024-2028, ako jeste u kojoj je fazi i kada će se naći na javnoj raspravi. Postoji bojazan, da bi se, iako se sprovedu sve procedure, teško moglo do sezone zaključiti svi ugovori.

Da će biti haosa, još uoči Nove godine upozorili su iz Demokratske Crne Gore koji su optužili lokalnu vlast da kašnjenje u donošenju Plana samo daje prostor korupciji. Odbornica DCG Dragana Kažanegra Stanišić kazala je “Vijestima” da je program privremenih lokacija je izuzetno važan dokument koji usvaja SO Budva, a donosi se na petogodišnjem nivou.

“S obzirom na da je to opsežan dokument za čiju izradu je potrebno proći niz zahtjevnih procedura koje iziskuju ozbiljan vremenski period izvjesno je da je potrebno blagovremeno, posvećeno i stručno pristupiti njegovoj izradi. Bilo je i više nego dovoljno vremena da se to učini, međutim izostala je volja i briga vladajuće većine. Taj nesavjesni i neodgovoran odnos prema vršenju vlasti rezultirao je ozbiljnom štetom po građane koji obavljaju različite privredne djelatnosti. Danas neki od njih ne mogu savjesno i zakonito obavljati svoj posao i prinuđeni su da obustave poslovanje jer ih nepostojanje tog dokumenta dovodi u prekršaj i to zaslugom onih koji bi trebalo da unaprijede uslove njihovog poslovanja i čak administrativno olakšaju njihov rad ne bi li se što više građana odvažilo da uđu u svijet privatnog preduzetništva i svoju egzistenciju vežu za privatno poslovanje, ne za sektor javne uprave koji je svakako preopterećen. Ne mogu se oteti utisku da je grad doveden u stanje opšteg haosa upravo jer takva situacija neminovno vodi u korupciju i zavisni položaj privrednika od volje administrativnih organa koji ih kontroliše. U mutnom se najbolje lovi”, kazala je Kažanegra Stanišić.

Stari grad Budva
Stari grad Budvafoto: Vuk Lajović

Prema njenim riječima, na tu situaciju su iz te partije upozoravali mjesecima ranije, međutim adekvatnih odgovora nije bilo.

“Privredni subjekti koji, recimo, vrše tehnički pregled vozila, a više ih je u gradu, morali su da zatvore objekte. S obzirom na to da smo primarno turistička destinacija i da su za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti terase od presudne važnosti, a većina ih potpada pod ovaj program, objektivna je šteta koja nastaje usljed blagovremenog nedonošenja ovog dokumenta. Danas da se krene u njegovu izradu do avgusta privrednici ne mogu dobiti svoja rješenja”, navela je ona.

Iz najjače opozicione partije, Demokratske partije socijalista, upozoravaju da je Budva paralisana.

“Od kada je uhapšen Milo Božović pod sumnjom za transnacionalni organizovani kriminal, upozoravali smo na scenario u kojem bi grad bio paralisan u turističkoj sezoni. Kako vrijeme odmiče vidimo da je blokada gradskog aparata sve izvjesnija. Turističku sezonu treba dočekati sa završenim procedurama o zakupu privremenih lokacija na vrijeme, a do današnjeg dana ni Opština, pa ni Morsko dobro, nijesu učinili ništa po tom pitanju. Zakupci privremenih lokacija su gotovo prisiljeni da rade nelegalno kako bi obezbijedili egzistenciju jer nemamo Plan privremenih lokacija koji je Opština dužna da realizuje. Sve ovo vrijeme provedeno u opštinskim foteljama, koristili su za nezakonita partijska zapošljavanja, na koja smo upućivali, a na šta nas je podsjetila i Upravna inspekcija koja je naložila smjenu dvadesetak ljudi iz opštinskih sekretarijata. Da zlo bude gore, gradom upravlja nekoliko razularenih grupa neodgovornih ljudi, ostataka DF-a, kojima je na prvom mjestu da podmeću jedni drugima i međusobno se prebrojavaju imaju li kvorum ili imaju li dovoljno ruku za smjenu predsjednika Skupštine Nikole Jovanovića”, saopštili su “Vijestima” iz budvanskog DPS-a.

Detalj iz Budve
Detalj iz Budvefoto: Vuk Lajović

Kako ističu, “organizovana kriminalna grupa koja upravlja Morskim dobrom, čiji dosijei se prelistavaju ovih dana u SDT-u zbog potrošenih miliona na neuslovne i zastarjele trajekte, koje više niko ne može da servisira”, nije ni započela pravne procedure za pripremu tendera za zakup crnogorske obale.

“Proces tenderskog nadmetanja je sam po sebi kompleksan i zahtjevan posao, a kako ništa do sad nije učinjeno, realno je da očekujemo da nam plaže ne budu spremne za doček prvih turista već na proljeće”, zaključuju iz DPS-a.

Privilegovani prekoračili gabarite, prilazi Starom gradu onemogućeni

Da ugostitelji godinama unazad uzurpiraju javne površine posebno one oko i unuzar Staroga grada, te u kontakt zoni upozoravali su i iz opštinskog Sekretarijata za zaštitu imovine. Gradske vlasti, kako su se mijenjale, imale su svoje povlašćene ugostitelje, o čemu građani i danas svjedoče, pa se terase ugostiteljskih lokala nalaze na javnim površinama namijenjenim šetačima.

Ugostitelji čije su terase unutar ili oko Staroga grada, te u kontakt zoni, veće od onoga što je Opština dozvolila, suočiće se sa raskidom ugovora. To je jasno u pismu koje je vlasnicima ugostiteljskih lokala još uoči minulog ljeta naznačio sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

On je tada upozorio da se godinama unazad ne poštuju izdati urbanističko-tehnički uslovi, te da su prekoračenja ugostiteljskih terasa očigledna, da su uzurpirane starogradske ulice mobilijarom, prilazi Staorm gradu onemogućeni.

Na javnim površinama u okviru ugostiteljskih terasa nalazi se oprema i mobilijar koji nije dozvoljen izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, kao i velika prekoračenja u površinama terasa u odnosu na površine koje korisnicima dozvoljene Programom. Komunalna policija praktično je tokom minule sezone bila slijepa na ono što se dešavalo ispred Staroga grada, kontakt zoni, ali i duž šetališta.

Bonus video: