Veselin Mićanović dobitnik godišnje nagrade UCG

"Profesor Mićanović ima impresivan naučni opus, sa preko 80 naučnih i stručnih radova objavljenih kako u nacionalnim tako i u međunarodnim časopisima"

3815 pregleda 1 komentar(a)
Božović i Mićanović, Foto: UCG
Božović i Mićanović, Foto: UCG

Veselin Mićanović dobitnik je godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore (UCG).

Iz UCG-a je saopšteno da je on kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu nagradu dobio za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta.

Oni su pojasnili da je nagradu dobio na predlog Filozofskog fakulteta, a uručio mu je rektor UCG-a Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata.

"Profesor Mićanović ima impresivan naučni opus, sa preko 80 naučnih i stručnih radova objavljenih kako u nacionalnim tako i u međunarodnim časopisima, od kojih je šest objavljeno u časopisima indeksiranim na SCI/SCIE/SSCI/A&HCI listama. Autor je i koautor brojnih naučnih monografija, poglavlja u monografijama i stručnih knjiga, te je aktivno uključen u realizaciju međunarodnih projekata, od kojih su neki usmjereni na jačanje univerzitetske autonomije i transparentnosti", kazali su.

Iz UCG-a su naveli da Mićanović ima jednu od ključnih uloga u vođenju jednog od projekata.

"Jedan od tih projekata je Erasmus+ projekat STAND (Strengthening university autonomy and increasing accountability and transparency of Western Balkans Universities ) koji se realizuje od 2021. do 2024. godine. Prof. dr Veselin Mićanović kao koordinator projekta ima ključnu ulogu u vođenju, organizovanju i implementaciji aktivnosti usmjerenih ka unapređenju sistema visokog obrazovanja u regionu. Njegov doprinos ogleda se u razvijanju strategija za unapređenje autonomije univerziteta, osmišljavanju programa za povećanje transparentnosti i odgovornosti unutar institucija visokog obrazovanja, kao i u organizovanju različitih obuka, seminara i konferencija", kazali su.

Napomenuli su da su njegova predanost i stručnost takođe prepoznate kroz, kako su kazali, projekte kao što je HAWKING

"HAWKING (Harvesting (digital) Alternation in Ways that Knock-down Inaccessibility of New Generations) od 2024. do 2027. godine. Ovaj projekt ima za cilj identifikaciju, analizu i razvoj novih digitalnih alata i tehnologija koji će omogućiti veću dostupnost obrazovanja za sve, bez obzira na socio-ekonomske ili druge faktore koji bi inače mogli ograničiti pristup", dodali su.

Iz UCG-a su naglasili da osim aktuelnih projekata, Mićanović je takođe doprinio rezultatima projekata koji su osigurali, kvalitetno i relevantno kontinuirano obrazovanje za nastavnike i profesore, što će, kako su kazali, rezultirati unapređenjem nastavnih metoda i praksi u visokom obrazovanju.

"Ova prestižna nagrada predstavlja priznanje za izvanredan rad i angažman prof. dr Veselina Mićanovića, koji na UCG obavlja i funkciju prorektora za nastavu, kao i potvrdu kvaliteta i angažmana Filozofskog fakulteta UCG u promociji akademske izvrsnosti i međunarodne saradnje", zaključili su.

Bonus video: