Kolašin: Vlada Japana obezbijedila sredstva za vozilo Doma zdravlja

Savjetnik Ambasade Japana u Crnoj Gori Tecuja Cubota podsjetio je da je
sanitetsko vozilo druga japanska donacija opštini Kolašin. Prije 14
godina, kako je kazao, kolašinsko Komunalno preduzeće dobilo je od naroda
Japana kamion za prikupljanje smeća sa priključkom za čišćenje snega

4474 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Vlada Japana obezbedila je 44.770 eura od kojih je nabavljeno vozilo za sanitetski prevoz pacijenata kolašinskog Doma zdravlja (DZ). Riječ je, kako je objasnio direktor te ustanove Milan Marković, o volkswagen T6, sa pogonom na sva četiri točka, čije su mogućnosti znatno veće, u odnosu na vozila koja koja su do sada imali u DZ.

„Nabavka takvog vozila predstavlja važan iskorak u obezbjeđivanju dostupnije zdravstvene zaštite stanovnicima ruralnog područja, gdje su još makadamski putevi, nerijetko, prohodni samo za takav tip vozila. Značaj tog vozila posebno dolazi do izražaja u zimskog periodu, kada su putevi teže prohodni. Sve to olakšava naš rad i stvara bolje uslove za pružanje kvalitenije zdravstvene zaštite , kazao je Marković.

Savjetnik Ambasade Japana u Crnoj Gori Tecuja Cubota podsjetio je da je sanitetsko vozilo druga japanska donacija opštini Kolašin. Prije 14 godina, kako je kazao, kolašinsko Komunalno preduzeće dobilo je od naroda Japana kamion za prikupljanje smeća sa priključkom za čišćenje snega.

Kolašin i Japan
foto: Dragana Šćepanović

„Uvjeren sam da novo vozilo obezbeđuje udobniji i pouzdaniji prevoz pacijenata i da će moći da odgovori zahtJevima prevoza u nepristupačnim predjelima. Obezbeđivanje pouzdanog medicinskog prevoza za sve pacijente na primarnom zdravstvenom nivou je usklađeno sa Strategijom razvoja zdravstvaza period 2023-2027, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja Crne Gore.Želim da pohvalim rad Ministarstva zdravlja, za napore uložene ka poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga u Crnoj Gori“, poručio je Cubota. Donacija Japana kolašinskom DZ, kako kaže Aleksandar Sekulić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, pored materijalne vrijednosti, predstavlja potvrdu kontinuiteta i prijateljskih odnosa dvije zemlje. On je podsjetio da je u okviru projekata za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Crnoj Gori narod Japana, od 1998. godine do danas, donirao preko tri milIona eura.

Kolašin i Japan
foto: Dragana Šćepanović

„U oblasti zdravstva relizovano je 18 projekata, čija je vrijednost više od milion eura. Zdravstvene ustanove, koje su obuhvaćene POPOS dobile su opremu, koja je u tom trenutku bila najurgentnija“, kazao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, strateško opredjeljenje Ministarstva, između ostalog, je i „modernizacija i osavremenjavanje zdravstvenih ustanova, s ciljem unaprjeđenja zdravstvene zaštite na svim nivoima“. Donacije, kao što je japanska, objašnjava državni sekretar, predstavljaju neprocjenjivu pomoć i podršku.

Ambasadi Japana zahvalio je i predsjednik Opštine Petko Bakić. Prema njegovim riječima, već četvrt vijeka Vlada te zemlje pruža podršku Crnoj Gori.

Zahvaljujući novom vozilu, vozni park Kolašinskog DZ opremljen je u skladu sa potrebama. Pored novog kombi vozila postoje još dva, „slabijih“ performansi, te po dva vozila za patronažnu službu i za prevoz pacijenata na dijalizu.

Bonus video: