Opština Budva da preuzme Luku, policija da asistira

Atraktivnom marinom kod bedema budvanskog Starog grada i dalje upravlja kompanija “Dukley marina”, iako to od avgusta treba da radi lokalna vlast. Nadležni sekretarijat traži pomoć od Javnog preduzeća

11589 pregleda 11 komentar(a)
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović
Luka Budva, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uputio je juče zahtjev Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da lokalnoj upravi, shodno ugovoru koji je zaključen prošle godine, omogući preuzimanje Luke Budva.

Zahtjev koji potpisuje sekretar Đorđe Zenović, u koji su “Vijesti” imale uvid, dolazi dan nakon što je predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća Morsko dobro Blažo Rađenović dao nalog direktoru te državne kompanije Mladenu Mikijelju da upozori Opštinu da ispuni ugovorene obaveze i omoguće organizaciju posla marine ispod starogradskih bedema. Ukoliko ne ispuni obavezu, Morsko dobro će raskinuti ugovor sa Opštinom, te će ono preuzeti gazdovanje atraktivnom marinom kojom i dalje upravlja kompanija “Dukley marina”.

“Opština Budva i JP Morsko dobro zaključili su Sporazum o ustupanju na korišćenje Luke Budva 7. marta 2023. po kome je Opština zakonit imalac prava korišćenja. Od zaključenja sporazuma do danas, Opština nije uvedena u posjed niti je sačinjen zapisnik o primopredaji ustupljenog morskog dobra. S tim u vezi, a imajući u vidu protok vremena kao i procedure potrebne za organizaciju rada Luke Budva pozivamo vas da u što kraćem roku u skladu sa sporazumom omogućite uvođenje Opštine Budva u posjed tom dijelu ustupljenog morskog dobra”, navodi Zenović u dopisu Morskom dobru.

Zenović je “Vijestima” kazao da je Sekretarijat, uprkos što se protivio tome da Opština reguliše odnose sa zakupcem Luke baš iz razloga što sa njima nema nikakav pravni odnos već Morsko dobro, sačinio tekst Sporazuma, na šta ih je obavezala odluka Skupštine opštine Budva iz avgusta prošle godine.

“Mi smo Sporazum sačinili tako da u najvećem stepenu zaštitimo interese Opštine u pogledu procedura koja propisuje Zakon o državnoj imovini i Zakon o javnim bavkama, ali i da zaštitimo Opštinu od eventualnih pravnih pretenzija trećih lica ka stvarima koja su bila predmet procjene. Zato smo utvrdili najveći stepen transparentnosti i pravne sugurnosti u slučaju potencijalne realizacije nabavke stvari i opreme. Sporazum je dostavljen trenutnom korisniku Luke, ali iz nama nejasnih razloga su odbili do danas da pristupe zaključenju, što mene lično čudi ukoliko su toliko sigurni da posjeduju kompletnu dokumentaciju”, kazao je Zenović.

Đorđe Zenović
Đorđe Zenovićfoto: Privatna arhiva

Zbog proteka vremena od skoro godinu, kako je kazao, zahtijevali su od Morskog dobra, koje jedino vrši zakonita svojinska ovlašćenja u lukama od lokalnog značaja, da u skladu sa članom 9 Sporazuma uvedu Opštinu u posjed luke.

“Sada je na Javnom preduzeću Morsko dobro da nam omoguće da Sporazum sa Opštinom zaživi, naravno ukoliko su i dalje pri stavu da Luku treba vratiti na upravljanje lokalnoj upravi. Opština je sa svoje strane uradila sve što je u našoj nadležnosti”, naglasio je Zenović.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, u Javnom preduzeću razmatraju da obavijeste policiju da asistira i omogući Opštini da preuzeme Luku Budva od kompanije “Dukley marina”.

Sredinom avgusta SO Budva je glasovima odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta i odbornika Građanskog pokreta URA donijela odluku o zaključenju sporazuma radi regulisanja prava i obaveza između Opštine i kompanije “Dukley marina”, kojim je predviđeno da Luka Budva bude ustupljena lokalnoj upravi. Po toj odluci iz gradske kase je bilo predviđeno da za opremu koja se nalazi u marini kompaniji bude isplaćeno 580 hiljada eura.

Ujedno je donijeta odluka da se upravljanje Lukom povjeri Komunalnom preduzeću. Sada je pod znakom pitanja da li će Opština isplaćivati opremu dosadašnjem korisniku, ili će to ostaviti Morskom dobru da reguliše.

Budvanske Demokrate zatražile su da Opština formira posebno preduzeće da upravlja Lukom Budva. Predsjednik Opštine Budva Milo Božović i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj potpisali su u martu prošle godine ugovor kojim je to javno preduzeće lokalnoj upravi ustupilo na privremeno korišćenje Luku Budva kod Starog grada.

Budvanska kompanija Dukley marina biznismena Nila Elifarba još je 2021. tužila Privrednom sudu Morsko dobro, zahtijevajući da se ispoštuje osnovni ugovor i na osnovu investicionih ulaganja produži zakup Luke Budva ispod starogradskih bedema do 2027.

Bojana Ćirović upozorila na slučaj imovine JRB koju bi da proda Brković

Zenović je kazao da će zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović i Sekretarijat za zaštitu imovine inicirati saslušanje pred budvanskim katastrom kako bi pokušali da prevedu oko 6.000 kvadrata zelene površine iz prava korišćenja u korist države u pravo vlasništva u korist Opštine Budva.

Zaštitnica je upozorila predsjednike Privrednog suda Mladena Grdinića i Notarske komore Darka Ćurića da mogu snositi odgovornost ukoliko sprovedu postupak prodaje zgrade nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB). Stečajna uprava “Vektre Mongenegro” ponovo je pokrenula postupak prodaje nekadašnje zgrade JRB i parcele od pet i po hiljada kvadrata imovine te posrnule firme Dragana Brkovića, po početnoj cijeni od devet miliona eura.

Otvaranje ponuda je zakazano za 29. februar.

“Dokumentacija nesporno upućuje da se logično i vrlo jednostavno riješi ovaj problem, ali poučeni lošim iskustvom sa katastrom bolje da sačekamo. Paralelno je zaštitnica pokrenula proceduru obustave prodaje zgrada JRB-a i zemljišta pred Privrednim sudom i nema sumnje da će sud ponovo poništiti oglas.

Ono što godinama pričamo se ponavlja - situacija je vrlo slična aferi “Auto-moto” gdje se prije nekoliko godina pokušala prodati atraktivna imovina u centru grada koja je oteta od Opštine i godinama ne možemo da je vratimo u vlasništvo grada, iako je situacija čista, aferi “Citadela” gdje se pred Katastrom umjesto na 800, tadašnji kupac uknjiżio na 3.500 kvadrata, ali i na način na koji je ona nezakonito otuđena, aferi pokušaja prodaje stadiona FK “Mogren”, gdje su se privatne firme pokušale nezakonito uknjižiti…

Jako je teško ili gotovo nemoguće bez pomoći države da se izborimo sa svim nepravdama i lopovlucima po kojima je Budva nadaleko poznata. Zato je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović dokazala hrabrost i odlučnost više puta”, poručio je Zenović.

Bonus video: